Bahato ponašanje bogataša: Bugatijem jurio auto-putem pri brzini od od 417 kilometara na sat VIDEO

Njemačko ministarstvo saobraćaja (BMDV) kritikovalo je saobraćajnu egzibicijsku vožnju u kojoj je češki tajkun vozio svog Bugatti Chirona javnom autoputem brzinom od 417 kilometara na sat i sve snimio.

Video objavljen na internetu ranije ovog mjeseca prikazuje Radima Passera kako vozi svoj hipersportski automobil do ekstremnih brzina na dijelu njemačke autoceste A2 između Berlina i Hannovera.

Ispod videa, Passer je napisao da je sve snimljeno prošle godine na ravnoj dionici od 10 kilometara s tri trake i odličnom vidljivošću duž cijele dionice.

“Sigurnost je bila prioritet, tako da su okolnosti morale biti sigurne”, napisao je.

Međutim, na dijelu Autoputa gdje je vozio odvijao se promet drugih vozila i nije bio dan već je padao sumrak, kako se vidi na snimku.

Iako još uvijek dobar dio njemačke mreže autocesta nema ograničenja brzine, Ministarstvo saobraćaja je u saopštenju od srijede navelo da “je takav svirep način vožnje u redovnom cestovnom saobraćaju jednostavno nedopustiv i opasan jer može dovesti do ugrožavanja svih sudionika u saobraćaju”.

“Svi sudionici u saobraćaju moraju se pridržavati pravila saobraćajnih propisa”, dodaje se, citirajući prvu klauzulu njemačkog zakona o saobraćajnom prometu, koja kaže da se “svako tko sudjeluje u saobraćaju mora ponašati tako da nijedna druga osoba ne bude povrijeđena, ugrožena ili ometana više nego što je to neizbježno u datim okolnostima.”

Ministarstvo je napomenulo da zakon takođe zahtijeva od vozača da “voze samo toliko brzo da je vozilo stalno pod kontrolom”.

Za takve egzibicijske vožnje u redovnom saobraćaju jednostavno nema mjesta, prenosi Jutarnji.

Passer, koji je prema Forbesu 33. najbogatija osoba u Češkoj s bogatstvom od 6,6 milijardi čeških kruna (308 miliona dolara) napisao je – “Zahvaljujemo Bogu na sigurnosti i dobrim okolnostima, jer smo uspjeli postići brzinu od 414 km/h!”

Stranka Zelenih, sada mlađi partner u njemačkoj koalicijskoj vladi, pozvala je na ograničenje brzine od 130 km/h na cijeloj mreži Autoputa u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji, kao dio napora da se smanji emisija ugljičnog dioksida. Ali, ta ideja je odbačena tokom razgovora o formiranju nove vlade…

Ostavite komentar: