Apsurdna priča! Bogataš kupio klub, da bi njegov sin od 126 kilograma bio fudbaler

Apsurdna priča nam stiže iz Kine gdje je jedan od bogataša sebi kupio klub kako bi ispunio želju svom sinu da bude fudbaler.

Naime, jedan kineski biznismen je postao vlasnik drugoligaša Zibo Cuju, a u napadu igra njegov sin He Shihua. Svakako ne bi bilo prvi put u istoriji fudbala da je otac vlasnik, a sin fudbaler nekog kluba. Međutim sam izgled Shihue je privukao pažnju.

Naime, Shihua je težak 126 kilograma, trener je primoran da ga koristi svaku utakmicu u napadu, a ovaj “ofanzivac” izvodi sve prekide, od kornera do penala. Rezultat ovakve taktike je očekivan. Zibo Cuju je zakovan za dno grupe A druge kineske lige sa jednim remijem i četiri poraza.

Uspjeli su postići i dva gola, a primiti deset golova. Kako igraju ispadanje u treću ligu je neminovnost. Inače, 35-godišnji He Shihua koji je zadužio “desetku” ima i svoj profil na Transfermartku, a cijena mu je i više nego skromnih 10.000 evra. Svoju karijeru je počeo u kineskom niželigašu Chengdu Decci, a prije dolaska u Zibo igrao je za Sichuan Minzu.

Zbog ogromnih finansijskih problema koje su zadesile brojne bogataše u Kini znatan broj klubova je bio primoran da otpusti igrače, a pojedini su se i ugasili. Svakako najzvučniji primjer je Jiangsu Suning koji je ugašen nekoliko mjeseci nakon osvajanja titule prvaka.

Klub Zibo Cuju je osnovan u junu 1982. godine. Domaće utakmice igraju na Zibo Sports Center stadionu koji ima kapacitet od 45 hiljada sjedećih mjesta.

Prema podacima Transfermarkta ovaj tim vrijedi 1,87 miliona eura. Tim čine pretežno domaći kineski igrači, a interesantno da i jedan Albanac nosi dres ovog kluba. Riječ je o Albi Allai, dok je drugi internacionalac Joao Silva iz Portugala, prenosi sportsport.ba.

Ostavite komentar: