Američki džekpot: Šta bi uradili da dobijete 685 miliona dolara?

26.12.2023. | 16:21

Tema o kojoj pričaju svi u SAD je – loto: Neko bi već sutra (u srijedu, 27. decembra) mogao da dobije “džekpot” vrijedan čak 685 miliona dolara (oko 620 miliona evra)! Šta biste uradili da dobijete tu sumu?

Vrijednost glavnog dobitka u tamošnjoj loto igri “Pauerbol” drastično je porasla nakon što na izvlačenju u ponedjeljak nije bilo dobitnika koji bi ugrabili novac na Božićnom izvlačenju.

Iako su Božićni praznici poznati kao vrijeme darivanja – od “Pauerbol” igre već deset godina niko nije dobio super-poklon. Posljednji put džekpot dobitak u specijalnom prazničnom izvlačenju bio je 2013. godine. Tada je u Mizuriju izvučen dobitak vredan 71 milion dolara (oko 64 miliona evra).

Da bi neko dobio vrtoglavu svotu mora zaista da bude rođen pod srećnom zvijezdom: šanse za osvajanje džekpota su jedan prema 292.2 miliona.

Čak i ako bi dobitnik bio izvučen – ne znači da bi dobio cjelokupnu sumu. Mogao bi da se opredijeli za paušalni (jednokratni) iznos od 344.7 miliona dolara (oko 312 miliona evra) ili da se nagodi sa organizatorima “Pauerbol” igre o načinu isplate ukupne sume u ratama, što bi se proteglo na dugi niz godina.

Iako niko nije izvukao glavni dobitak, po jedan listić prodat u Nju Hempširu i u Pensilvaniji osvojili su po milion dolara (oko milion evra), dok je listić u Kaliforniji osvojio 2.08 miliona dolara (oko 180 miliona evra). Takođe, dva listića prodata u Koloradu i Džordžiji osvojili su po dva miliona dolara (oko 180 miliona evra) u okviru bonus igre.

Poslednji “Pauerbol” džekpot izvučen je 11. oktobra kada je (još uvijek nepoznati) dobitnik osvojio 1.765 milijardi dolara (oko 1.600 milijari evra). To je drugi po vrijednosti dobitak u istoriji Lutrije SAD.

Osoba koja je osvojila enormni dobitak ima godinu da preuzme dobitak. Pretpostavka je da će se (kao u većini slučajeva) dobitnik odlučiti za jednokratnu isplatu od 774.1 miliona dolara (oko 702 miliona evra) na koju će morati da plati federalni porez, prenosi Telegraf.

Američkoj lutriji obično treba od šest do osam nedjelja da bi verifikovala i isplatila dobitak.

Oznake: Dobitak, Dolari, Milioni