11.000 ptica palo mrtvo sa neba

Snažan grad ubio je više od 11.000 ptica 11. avgusta kada je ta razorna padavina pogodila oblasti sjeverozapadno od Bilingsa, najvećeg grada američke države Montane.

Stručnjaci tvrde da je skoro trećina ptica u okolini Velikog jezera uginula ili pretrpela ozbiljne povrede u toku nevremena, kada je vjetar duvao brzinom od oko 112 kilometara na čas.

Prema saopštenju za medije, biolog Džastin Po procenjuje da je oko četvrtine ptica na jezeru povrijeđeno ili ubijeno. Oko pet procenata preživjelih patki i trećina živih pelikana/kormorana “pokazuju neke znake povreda ili oštećenja motorike“, prenosi “Washington post”.

“Među pticama koje su preživjele na jezeru – oko pet odsto divljih pataka i oko 40 odsto pelikana i kormorana pokazuju znakove povreda, ili poteškoće u kretanju. Mnogima su slomljena krila i razbijene lobanje, ili imaju povrede unutrašnjih organa”, kaže Džastin Po.

“Ovo nije neuobičajeno za nas, ali obično se događa u junu”, objasnio je meterolog Šon Palmkvist, rekavši da je temperatura prošle nedjelje bila ispod očekivane za to doba godine, što je, uz iznadprosečnu vlagu i jak vjetar, dovelo do oluje.

Postoje pokazatelji da je grad prvo počeo da pada u blizini jezera i da ga ptice vjerovatno nisu predosjetile.

U području oko Velikog jezera u sezoni se nastani na desetine ptica selica i ptica koje žive na vodenim površinama, uključujući i patke, guske, kormorane, pelikane i galebove.

 

Izvor:(Nezavisne novine)Ostavite komentar: