Znate li onu “U razdjeljak te ljubim”: Đorđe Balašević ostaće upamćen po brojnim pjesmama

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, nakon što je početkom nedjelje primljen na Infektivnu kliniku, gdje se liječio od upale pluća.

Svoju karijeru čuveni Đole otpočeo je prije skoro četiri decenije u srednjoškolskom bendu “Žetva” s kojim je snimio prvi singl “U razdeljak te ljubim”. Iako mu pjesma nije bila posebno draga, upravo ona ga je i proslavila, prenosi Blic.

Polako svi počinju da prepoznaju glas “novosadskog dječaka”, a on dalje svoj put nastavlja u grupi “Rani mraz”. Za razliku od njegove ljubavi prema muzici, roditelji su uvijek smatrali da je trebalo da se bavi geografijom za koju se i školovao. Zbog toga, iako im je Balašević ostavljao dva mjesta za koncert, istom nikada nisu prisustvovali.

Iz svog rodnog Novog Sada nikada nije otišao, a vrlo mali broj ljudi zna da je njegova starija sestra Jasna preminula. Kako je već više puta napomenuo, mrzi formalnosti, a 1992. godine odbija da ide na vojni front zbog čega su njegove pjesme bile zabranjene u državi.
Deset godina ranije upoznao je ljubav svog života, Oliveru Savić sada Balašević, s kojom je u braku više od tri decenije. Njihov susret izjednačava se s onim sa filmskog platna. Ona kao reprezentativka u gimnastici sa nešto skromnijim načinom života, i on na početku slave s raskošnijim životom.

Iz njihove ljubavi, izrodilo se troje dece, Jovana, Jelena i Aleksa. A od 2013. godine ova porodica bogatija je i za dvije unuke koje je rodila kćerka Jelena. Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine, a iza sebe ima mnoštvo pjesama koje su posvećene njegovoj muzi, Olji Balašević, a svoje reči pretočio je i na papir, pa tako može da se pohvali i sa pet književnih djela.

Jedan od tužnijih perioda u Balaševićevom životu bio je nakon rođenja ćerke Jovane. Naime, Đole ju je prvi put vidio tek mjesec dana nakon rođenja, jer je bio u vojsci i nije smio da prelazi granicu, a Olivera se zbog epidemije meningitisa koja je tada vladala u Novom Sadu porodila u Budimpešti.

Krajem 2019. godine imao je infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi. Tada se oglasio na svom Fejsbuk nalogu i poručio:

“Bio sam u nekoj maloj frkici. Bio sam četiri dana u bolnici. Nisam imao operaciju na otvorenom srcu. Malo sam doteran, stvarno imamo najbolji institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici… Dobio sam četiri stentića. Rekli su da ću moći da trčim. Ne vjerujem… imam sto godina! Ali se nadam da ću moći da nastavim gdje smo stali i da još neko vrijeme neću dobiti ulicu u Novom Sadu”, našalio se tada Đole. Pored mnogih divnih pjesama koje je ostavio iza sebe, Đole će ostati upamćen i po duhovitom stavu i mnogim simpatičnim idejama.

Ostavite komentar: