Željko Joksimović nije 100 odsto Balkanac

Jedan od najpopularnijih muzičara u regionu Željko Joksimović u svom DNK ima čak 93,8 odsto balkanskih gena, pokazalo je istraživanje tima stručnjaka iz kompanije „Maj heritidž“, koja godinama sarađuje sa Evrosongom i analizira etničko porijeklo najvećih zvijezda tog takmičenja.

Preostalih 6,2 odsto Željkovih gena su jako zanimljivi i prilično neočekivani. Naime, prema rezultatima ovog istraživanja u kom je učestvovao Joksimović, pokazalo se da je 3,4 odsto Finac, a 2,8 odsto da ima bliskoistočne krvi.

„Kada su sa mnom stupili u kontakt sa molbom da učestvujem u ovom istraživanju, moram da priznam da sam bio radoznao da saznam više o svom porijeklu i pristao sam da budem dio toga. Na kraju, zadovoljan sam, a rezultati me nisu iznenadili. Pokazalo se da moja porodica autohtono podstiče sa ovih prostora, baš kako sam i očekivao. Mislim da će i moji roditelji biti zadovoljni”, rekao je Željko Joksimović.

Ina Jukvic iz „Maj heritidža“ istakla je da rezultati idu u prilog činjenici da je Joksimović sa Balkana, ali da je istovremeno svjetski čovjek.

„Fascinantan podatak je da Željkov DNK pokazuje njegovo autentično balkansko porijeklo, ali i povezanost sa Finskom, odnosno narodima sa Bliskog istoka. To je pokazatelj da je Joksimović pravi predstavnik svog naroda, ali je ujedno i čovjek svijeta, i da je blizak sa nacijama sa različitih kontinenata”, navela je Jukviceva.

Među učesnicima ovogodišnjeg Evrosonga koji imaju balkanske gene su i Švajcarac Luka Hani (skoro 25 odsto), Rumunka Ester Peoni (90 odsto), Katerin Duška, Grkinja iz Kanade (30), a čak i Irkinja Sara Mekternan ima porijeklo sa ovih prostora (tri odsto).

Željko se trenutno priprema za nastupe koji ga očekuju sljedećeg mjeseca, kada će održati koncerte širom regiona, uključujući i spektakl koji zajedno sa svojim bendom i cijelim timom sprema za festival „Ulaz“, 12. jula u Beogradu.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: