Zbog promovisanja kriptovalute: Kim Kardašijan mora da plati kaznu od 1,26 miliona dolara

Američka rijaliti zvijezda nagodila se sa američkom Komisijom za hartije od vrijednosti da plati 1,26 miliona kazne jer je reklamirala kriptovalutu etereum na Instagramu prošle godine, a nije objelodanila prije toga da je bila plaćena za to.

Uprkos tome što rijaliti zvezda i preduzetnica nije željela da prizna krivicu, pristala je da naredne tri godina ne promoviše kriptovalute.

Kardašijanova, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,8 milijardi dolara, reklamirala je na svom Instagram profilu etereoum kojn u junu 2021. godine i navela da se radi o marketinškoj promociji.

Cijena kritpovalute je nakon skočila 632 odsto nakon podrške koju je dobila od nje i drugih poznatih ličnosti, poput boksera Flojda Mejvedera i košarkaša Pola Pirsa. Međutim, vrijednost etereuma se poslije nekog vremena strmoglavila i mnogi vlasnici su ostali sa bezvrijednim kriptonovčićima.

Iako je Kardašijanova navela da se radi o reklami, to nije bilo dovoljno regulatorima, koji su rekli da je morala da kaže svojim pratiocima koliko je tačno plaćena za promociju.

Prvi čovek komisije, Geri Gensler, postavio je i Jutjub snimak u kom objašnjava zašto je federalnoj agenciji važno da li poznate ličnosti promovišu kriptovalute i druge hartije od vrijednosti.

„Zakon je jasan. Svaka osoba koja promoviše kriptovalute mora da objelodani prirodu, izvor i visinu kompenzacije koju dobija u zamjenu za reklamu. Investitori treba da znaju da li je promocija pristrasna ili ne“, istakli su iz Komisije za hartije od vrijednosti.

Kardašijanova je za reklamu plaćena 250.000 dolara koje će uz dodatnih 10.000 dolara kamate morati da vrati. Milion dolara povrh toga je čista kazna koja treba da je odvrati od budućih ovakvih poslovnih poduhvata.

Ostavite komentar: