Zakleti rokeri tvorci najpoznatijih narodnjačkih hitova

Najpoznatiji narodnjački hitovi svih vremena potekli su od zakletih rokera. Naime, njihove zlatne ruke napisale su brojne tekstove za pjesme koje su snimili narodni i folk pjevači, a koje su se kroz komponovanje stopile uz zvuke harmonike i gitare.

Momčilo Bajagić Bajaga oduvijek je javno govorio da cijeni majstore narodnjačkog zvuka, pa je tako i došao na ideju da napiše pjesmu “Da budemo noćas zajedno” koju je snimila Vesna Zmijanac. Ta numera se i dan-danas traži na svim proslavama, te je poslije Kemiševe pjesme “Nevjera moja” postala Vesnina “lična karta” za sva vremena.

 

Malo ko zna da je Milić Vukašinović zaslužan za najveće hitove narodnih pjevača koji su ih proslavili i donijeli najviše novca. Tekst za najpoznatiju pjesmu “Voljela sam voljena” Hanke Paldum napisao je upravo on. Pored toga, numeru “Sjećaš li se Sanja” koju je izvodio pokojni Toma Zdravković takođe je uradio Milić. On je čak napisao tekstove i po istinitim životnim pričama nekih pjevača, pa je tako inspirisan dijelom života Svetlane Cece Ražnatović napravio pjesmu. Naime, on je 2001. godine, poslije ubistva Željka Ražnatovića Arkana, napisao tekst i ponudio ga Ceci, ali ona je odbila zbog intervencije Marine Tucaković. Baladu, koja govori o tragičnom završetku ljubavi prodao je Jovani Tipšin.

Oliver Mandić komponovao je singl “Isuse” koju je snimila Svetlana Ceca Ražantović. Iako ta pjesma nije doživjela veliku popularnost kao njene mnoge, ova numera je folkerki posebno draga.

Bora Đorđević mnogima je pomogao u karijeri uradivši i pjesme, pa je jednom prilikom u intervjuu otkrio za koja sve napisao tekstove.

“Ja uživam kad pišem za narodnjake. “Vodeničareva ćerka” za Predraga Živković Tozovca, “Preskočiću tarabu i jarak” za Šabana Šaulića, “Stani malo kafanski sviraču” za koju ljudi misle da je narodna pjesma, a nije. To je moj tekst. Za Cecu sam napisao pjesmu “Šta još možeš da mi daš”, zatim “Nek me ne zaborave djevojke sa Morave” koju pjeva pokojni Srećko Jovović. Napisao sam tekst za Miroslava Ilića, ali on to nikako da snimi. Dvoumi se, hoće pa neće. Možda mu nije suđeno”.

 

Izvor:(Nova.rs)

 

 

Ostavite komentar: