Vedrana Rudan prvog muža ostavila zbog nasilja, pa našla sreću s mlađim Srbinom

Jedna od najintrigantnijih književnica na ovim prostorima nije imala nimalo laku životnu priču.

Hrvatska književnica Vedrana Rudan važi za jednu od najintrigantnijih ličnosti na našim prostorima, a u dosadašnjoj karijeri radila je i kao novinarka, voditeljka i kolumnistkinja.

Rođena je 1949. godine u Opatiji, otac joj je porijeklom bio hercegovac i bio je ribar i vrtlar, a majka porijeklom iz Like radila je kao direktorka u vrtićima, ali su je muž i svekrva prisilili da se odrekne ovog posla i bude domaćica.

Kako je Vedrana više puta naglasila, majka joj je zbog toga zapala u depresiju, a jedno vrijeme se odavala i alkoholu. To je trajalo sve dok Vedrana nije postala punoljetna.

Ona je u svojim kolumnama, romanima, ali i intervjuima javno govorila o tome kako je od oca trpjela nasilje.

“Pokušala sam da ubijem oca kad sam imala 15 godina, ali mi nije uspjelo. Pokušala sam i sa 20, ali je jedva ostao živ”, rekla je ona u emisiji “Lica kao sav normalan svijet”, prenosi “Nova.rs“.

“Imala sam 21. godinu, diplomirala sam i radila. Bilo je to vrijeme kad su se nosile mini suknje, a onda su, preko noći, došle u modu maksi suknje. Radila sam, imala sam svoju platu i pratila modu, pa sam tako skinula mini i obukla maksi suknju. Otac je ušao u kuhinju, a živjeli smo u rupi, u pravom ćumezu, odmjerio me… majka u uglu drhti, nikad se nije smio dizati ton… a otac kaže: ‘Juče si bila ku*va a danas si časna sestra, odluči se’. Odgovorila sam mu: ‘Ne s…’, a majka je skoro umrla, jer sam prvi put digla ton na oca. Pomislila sam – šta mi se može dogoditi? Završila sam školu, radim…”, nastavila je ona.

“A onda mi je on prišao, podigao me i bacio u stakleni orman. Bila sam sva u krvi i staklu… imali smo šporet na drva i na njemu je, u tom trenutku, bila velika šerpa puna gulaša, ogromna… uhvatila sam je za te goruće ‘uši’, digla u vazduh i bacila ocu u glavu. Tog dana sam otišla iz kuće u namjeri da se nikad ne vratim. Tako je ostalo do udaje. A onda, dok je moj bivši muž bio u vojsci, a ja s malim djetetom, bila toliko bijedna da sam pozvala majku i rekla joj: ‘Nemamo šta da jedemo, mogu li da dođem kod vas’. Majka je bila u nevjerici”, nastavila je ona.

“Imala sam sina kojeg je on obožavao, pa me više od tada nije takao. Moj sin je, uz pomoć polupismenog djede, sa dvije godine već naučio da čita kao neki pop. Bila je to natprirodna ljubav”, ispričala je Vedrana.

S obzirom na to da su bili prilično siromašni, ona je od svoje 12. godine bila prinuđena da radi, a kako je priznala, u tim godinama je prvi put počela da razmišlja i o samoubistvu, što je nastavilo da je prati dalje kroz život.

Malo je poznato da je Rudanova imala i sestru koja je preminula od raka pluća.

Udavala se dva puta. Prvi brak joj je trajao duže od 14 godine i u njemu je dobila dvoje djece, ćerku Asju i sina Slavena.

Nije krila da je zlostavljanje trpjela i u braku.

“Prvi muškarac koji je ispunjavao estetske kriterijume, ramena tolika, bokovi ovoliki, kosa takva, osmijeh očaravajući, oči takve, e, ti si taj. Signale druge nisam željela da vidim. Moj prvi muž je bio moj tata, samo u drugom obliku i mnogo gori, mnogo perfidniji, mnogo lukaviji. Jedan dan pljuska, drugi buket cvijeća, sigurni psihopata. Bila sam zbunjena kao i sve zlostavljane žene, jer danas te prebije, a sutra ti donese buket cvijeća i kaže ti: ‘nemoj me provocirati, pa će biti sve u redu'”, ispričala je ona svojevremeno.

Još dok je bila u braku upoznala je osam godina mlađeg advokata i sa njim imala aferu, nakon čega se razvela. Kako je kasnije objasnila, u tom braku nikada nije bila srećna.

Njen drugi suprug je osam godina mlađi advokat, Srbin Ljubiša Drageljević, sa kojim je i danas u skladnom braku i žive u Rijeci.

Iako je u jednoj svojoj kolumni opisala svoj “treći razvod”.

“J**ote! Da mi je to neko rekao? LjUbav mog života u trenu se pretvorila u horor. A sve je bilo na našoj strani. Ja sam imala lovu i željela njega, on je želio mene jer sam imala lovu. Bili smo idealan par. Razvod će biti skup, ko miksana jaja svetog Petra. Biskup mi je rekao da Crkvi moram da poklonim svoj teren iznad Mošćeničke Drage, na njemu da izgradim kapelicu od sto i pedeset kvadrata i parkiralište za sedamdeset auta. ‘Presvijetli’, rekla sam, ‘to će biti crkva. Kapelice su male, zato se i zovu kapelice'”, počela je Vedrana.

“Kakav grijeh, takva kapelica. Trebalo bi izgraditi katedralu, grešnice! Srećom, ja sam milosti pun, tvoja pokojna majka bila je naša najveća donatorka. Poklonila mi je ovaj veliki zlatni krst koji stalno nosim, donirala je i novac za renoviranje Katedrale. Da zna šta si učinila, digla bi se iz groba i proklela te. Buljila sam u njegove cipele. Takve nose princ Čarls i moj budući bivši muž. “Papa će odlučiti da li može vaš brak da poništi zbog nekonzumacije ili ćeš morati još nešto doplatiti. Ovo je moja zadnja”, nastavila je ona.

“‘Vaša Svetosti, imate li milosti?'” Ušao je u Ferari Portofino i nestao.U Orebiću mi je iz nečijeg vrta ukrao sadnicu dubrovačkih korala. Kad bismo izašli na večeru plaćao je mojim novcem, ali je naručivao hranu bez soli jer imam visok pritisak. Mojim je parama kupio auto na svoje ime, ali me tim autom vozio u hitnu kad bi mi skočio ili pao pristisak. Sve je bilo tako je**no normalno. A onda sam čula kako govori preko telefona: ‘Da, Živka, ništa se nije promijenilo, slavićemo u Vili Opatiji. Ne brini, neće biti samo povrće kuvano na pari, vlasnik mi se zakleo da će biti i prasetine i ćevapa…'” Srce mi je krenulo da lupalo, pa stalo. U nedjelju je trebalo da slavimo rođendan njegove ćerke Vivijan, dobila je ime po kreatorki Vestvud. Svi smo je zvali Vivi. Moj budući bivši muž se zove Vito, u ličnoj mu piše Vito Benvenuto. Neki su mi prijatelji zamjerali što sam se udala za Italijana, to je bilo prije ovog fudbalskog prvenstva. Ne vole Italijane jer na granici za**bavaju zbog PCR-a”, napisala je književnica.

“Branila sam zločinca iz dubine srca svog. A onda… Sačekajte, samo da popijem Lineks forte. Kad je isključio telefon, rekla sam: ‘Na rođendan neće doći nikakva Živka! nema j**ene šanse! Kako to možeš da učiniš Vivi?! rijeci ko je Živka?!’. Sjeo je u ugao dnevnog boravka i promucao: ‘Voliš li me?’. ‘Naravno da te volim? Kakvo je to pitanje? Ali svaka ljubav ima svoju granicu. Ne volim te toliko da bih s nekom Živkom sela za isti sto. Jesi normalan? Zaboravio si šta su nam radili? Nije to bilo prije sto godina, bilo je pred samo trideset. Ko je Živka?!'”, napisala je Vedrana.

“Trenutno sam na apaurinima, heleksima, rehidromiksu i kuvanoj šargarepi. Istovremeno patim od depresije i dijareje. Doktor Nikolić je rekao da to izaziva jedno drugo. Zaboravila sam je prvo bila dijareja ili je prvo bila depresija”, istakla je ona, nakon čega su brojni mediji prenijeli da se razvodi od Ljubiše, što zvanično nikad nije potvrđeno.

Jednom prilikom je istakla i čemu ju je ljubav sa njim naučila.

“Ljubiša me naučio toleranciji. Promijenio me nabolje. A moja djeca su mnogo obrazovanija od mene. Slaven je pročitao hiljade knjiga, a Asja govori četiri jezika, ali ja sam im loš đak. Nemam više vremena za učenje. Međutim, djeca su mi svojim rođenjem pokazala da postoji bezuslovna ljubav. Bez obzira na to šta oni učine, ja bih stala uz njih. Ne, naravno, iza postupka, ali sigurno iza njih”, rekla je Rudan.

 

 

Ostavite komentar: