Uhvaćeni u “varanju”: Poništeni rezultati šest zemalja na Evroviziji

Ovog vikenda održana je 66. Evrovizija koja se ove godine održavala u Torinu, a na kojoj je pobijedila Ukrajina s pjesmom “Stefanija”, a nakon takmičenja otkriveno je da iza kamera nije sve išlo po planu jer što su otkrivene nepravilnosti prilikom glasanja.

Eurosong u Italiji ostaće zapamćen po brojnim problemima u organizaciji, a dodatnu dramu prouzrokovalo je šest evropskih žirija kod kojih su utvrđene nepravilnosti prilikom glasanja.

Zemlje koje su bile izuzete iz glasanja za pobjednika Eurosonga su: Azerbajdžan, Crna Gora, Gruzija, Poljska, Rumunjska i San Marino.

O svemu se oglasio EBU koji je u saopštenju objasnio kako su došli do zamjenskog rezultata za poništene glasove žirija koji su uhvaćeni u “varanju”.

“U analizi glasanja žirija od strane panevropskog glasačkog partnera Europske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Evrosonga 2022., utvrđeni su određeni nepravilni obrasci glasanja u rezultatima šest zemalja. Kako bi se uskladio s Uputama za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje da bi izračunao zamjenski rezultat za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale.

Javni servisi Azerbejdžana, Crne Gore, Rumunije i Gruzije zahtijevali su objašnjenje od EBU, a to tijelo nije obrazložilo zašto su glasovi šest žirija isključeni.

Podsjetimo, srpska predstavnica Konstrakta je osvojila 5. mjesto i definitivno bila miljenica publike, nakon čega se srećna vratila u Beograd.

Iako je na malim ekranima izgledalo sve odlično tokom spektakularnog finala, iza kulisa se uoči samog glasanja zapravo odvijala prava drama, prenio je belgijski javni servis VRT.

Ostavite komentar: