Starleta “sumnjiva”: FBI zahtjeva da Kim Kardašijan vrati ukradenu rimsku statuu

Američka vlada traži od Kim Kardašijan da se odrekne drevne rimske skulpture koja je ilegalno prokrijumčarena iz Italije.

Naime, Kardašijanka je kupila statuu od krečnjaka, poznatu kao “Fragment of Myron’s Samian Athena” 2016. godine.
Antičko umjetničko djelo – koje datira iz 1. ili 2. vijeka – zaustavljeno je kada je stiglo u Los Anđeles u maju 2016. godine, nakon što su američke vlasti upozorene da bi to moglo biti zaštićeno kulturno dobro, navodi se u izvještaju.
Dalje ispitivanje papira vezano za statuu imalo je određenih odstupanja, zbog čega su zvaničnici postali sumnjičavi odakle je zapravo ovo umjetničko djelo.
FBI je naredio Kardašijanki da se odrekne djela, a podnjeli su i tužbu za oduzimanje imovine. Nema nagovještaja da je Kim bila svjesna o porijekla statue.
“Kim nikada nije kupila ovaj komad i ovo je prvi put da je saznala za njegovo postojanje. Vjerujemo da je djelo možda neovlašteno kupljeno pomoću njenog imena i s obzirom da nikada nije nije stiglo na njenu adresu, nije ni bila svjesna bilo kakve transakcije. Podstičemo dalju istragu i nadamo se da će statua biti vraćena pravim vlasnicima”, rekao je predstavnik Kim Kardašijan na ovu temu, piše Avaz.

Ostavite komentar: