Šta se krije iza poznatih stihova: Evo kome je posvećena pjesma “Ostani đubre do kraja”

Neke od najljepših balada i pjesama velikih muzičkih Ex Yu zvijezda, sigurno su jedne od onih koje najčešće slušate u satima nostalgije i sjećanja na neke davne prošle dane i nesretne ljubavi. Ono što je vjerovatno svima koji pate uz pomenute pjesme malo poznato su istinite teške ljubavne priče koje su podstakle autore tekstova da svu svoju emociju pretoče u stihove.

Riblja Čorba i “Ostani đubre do kraja”, pjesma koju je Bora napisao sa posvetom jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, Biljana Nevajda Šević.

Njih dvoje su u ljubavi uživali nekih šest mjeseci, a onda je Biljana jednog dana pozvala frontmena “Riblje Čorbe” da se oproste, jer je odlučila da nastavi svoj život u Sarajevu.

Istinski emotivno povrijeđen, roker je za šankom u kafiću gdje su se pozdravili napisao pjesmu koja je i danas jedna od najpoznatijih ove grupe.

I za drugu veliku pjesmu “Dva dinara druže” inspiraciju je pronašao u njoj, koja ga je kako stihovi kažu “opet napravila volom”.

Prljavo kazalište i pjesma “Tu noć kad si se udavala”

Baš kao što pjesma kaže “postoje neki drugi svjetovi”, tako postoje i neke druge priče o tome šta se krije iza jednog od najvećih hitova Prljavog kazališta. U svim verzijama pak glavnu ulogu ima član benda Jasenko Houra i njegova bivša djevojka, koja mu je obećala da će ga čekati na povratku iz vojske.

Po njegovom povratku saznao je da imaju zakazanu svirku za vjenčanje za koje se ispostavilo da je upravo vjenčanje njegove djevojke, doduše u tom trenutku bivše. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji. Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija “te noći kad se udavala“, jer se prema navodima djevojka ubila u trenutku kada je vidjela svog bivšeg momka.

Ostavite komentar: