Sini jarko sunce s Kosova: Četiri djevojke glasovima obojile kosovske pejzaže VIDEO

Ljubav prema tradicionalnoj muzici obično se vezuje za starije generacije, ali četiri djevojke iz etno-sastava „Luča“ dokazuju da ima i izuzetaka. Na Jutjubu nedavno je objavljen singl „Sini jarko sunce s Kosova“, koji najavljuje prvi studijski album „Luče“, sačinjen od tradicionalnih pjesama s Kosova i Metohije.

Maja Stojanović, Mirka Kešelj, Jelena Anđelković i Jovana Barać upoznale su se na Odsijeku za srpsko tradicionalno pjevanje i sviranje u Srednjoj muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu. Bile su u klasi profesorke Sanje Ranković, koja im je prenijela svoje znanje i ljubav prema tradicionalnoj muzici. Djevojke su potom nastavile da izučavaju ovu oblast na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu.
„Kroz čitavo obrazovanje bavile smo se ovom temom, kao i naša profesorka Sanja Ranković, koja je posebno proučavala muzičko nasljeđe Kosova i Metohije, a mnoge svoje naučne radove zasnovala je na muzičko tradiciji Goranaca“, kaže u razgovoru za Sputnjik jedna od članica grupe Mirka Kešelj.

Muziku za numeru „Sini jarko sunce s Kosova“ napisala je Jovana Barać, koja je, inače, rodom iz Leposavića. Muziku je aranžirao producent sastava Rastko Aksentijević, a autor stihova je Ljubomir Ranković. Ova pjesma je jedina autorska kompozicija na albumu, dok su ostale numere tradicionalne melodije s Kosova i Metohije izvedene u modernim aranžmanima.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

Ostavite komentar: