Rumuni o nepravilnostima na Evroviziji: Umjesto Moldaviji poeni dodijeljeni Ukrajini

Evropska radiodifuzna unija (ERU) drugačije je rasporedila poene koje su rumunski članovi žirija dodijelili učesnicima Evrovizije, pa je tako Ukrajina, umjesto Moldavije, dobila maksimalan broj poena od Rumunije, saopštio je rumunski javni medijski servis TVR.

ERU je saopštila da je iz takmičenja isključila žiri šest zemalja pred saopštavanje rezultata glasanja, pozivajući se na “nepravilnu šemu za glasanje”, ali nije navela o kojim državama je riječ.

Kada je bilo vrijeme da se saopšti rezultat glasanja rumunskih članova žirija, predstavnik Rumunije Eda Markus nije se pojavila u televizijskom prenosu.

“Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da se glasanje rumunskog žirija nije uračunalo u konačan rezultat. Organizatori su drugačije podijelili bodove učesnicima finala u ime naše zemlje. Naglašavamo da je rumunski žiri odlučio da maksimalan broj poena dodijeli predstavnicima Moldavije”, ističe se u saopštenju rumunske televizije.

U saopštenju je naglašeno da ni žiri niti predstavnici TVR nakon drugog polufinala nisu obaviješteni o sumnjama u vezi sa glasanjem iz Rumunije, što nagovještava da su pravila promijenjena tokom takmičenja, a da učesnici nisu unaprijed obaviješteni, prenio je “Sputnjik”.

Moldavija je usljed izmjena u glasanju ostala bez poena iz Rumunije. TVR je zatražio od organizatora “Evrovizije” da pojasni razloge zašto su rezultati glasanja u Rumuniji promijenjeni na “netransparentan način”.

Na ovogodišnjoj “Evroviziji” u Torinu u subotu, 14. maja, pobijedila je ukrajinska grupa “Kaluš orkestra”. Ukrajina je nakon glasanja žirija i javnosti osvojila 631 poen, dok je predstavnik Velike Britanije Sem Rajder osvojio drugo mjesto sa 466 bodova.

Ostavite komentar: