Rade Šerbedžija dobitnik nagrade ‘Mary Pickford’ u Los Anđelesu

U proteklih pola vijeka svoje karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima.

Nagrada Meri Pickford Award za sveukupni doprinos u svjetskom filmu, koju u sklopu dodjele 23. Nagrade Satellite dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija u Los Anđelesu (The International Press academy – IPA), ove je godine pripala hrvatskom glumcu, režiseru i muzičaru Radetu Šerbedžiji.

– Rade je glumac koji ne poznaje ograničenja, a njegov talenat ne poznaje granice. Stoga je zaista zaslužio nagradu Meri Pickford Award za poseban umjetnički doprinos industriji zabave”, rekla je tim povodom predsjednica IPA-e Mirjana Van Blarikom, javlja agencija Hina.

Rade Šerbedžija je u proteklih pola vijeka svoje filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i holivudski hitovi poput “Eyes Wide Shut”, “Mission impossible 2”, “Snatch”, “Space Cowboys”, “The Promise”, “Downton Abbey”, “First Class”, “The Sent” i mnogi drugi.

Uskoro se vraća u Ameriku na četiri mjeseca gdje nastavlja sa snimanjem TV serije “Strejndž Angel” u produkciji Ridlija Skota (Ridley Skot) i CBS studija, da bi u maju počeo s probama za novu predstavu Pozorišta Ulysses, koji je i osnovao, prenosi Avaz.ba.

Nagrade Satellite dodjeljuju se od 1996. godine, a promiču umjetničku izvrsnost u području filma, televizije i novih medija uz naglasak na nove, međunarodne ili nezavisne autore, alternativnu kulturu i multimediju.

Svečana dodjela nagrade održaće se 22. februara u Hotelu Mondrian u Holivudu.

 

Ostavite komentar: