Propušta takmičenja: Evo zbog čega BiH već šest godina ne učestvuje na Evroviziji

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su je s pjesmom “Ljubav” predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale.

Prije toga, Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom rukovoditeljka Odjeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i posljednja šefica delegacije BiH, Lejla A. Babović, objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Eurosonga.

„Javni servisi su u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU). Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka. To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svjetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji“, objasnila je ona za “Avaz”.

Mediji su ranije pisali da dugovanja prema EBU iznose šest miliona švajcarskih franaka i zbog toga je evropska organizacija tužila BHRT.

Ostavite komentar: