Oglasili se ljekari iz Njemačke: Evo zašto Šabanu Šauliću nije bilo spasa

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj kada se u automobil u kojem je bio Šaban velikom brzinom vozilom zakucao pijani Nijemac.

Porodica bi trebala ubrzo moći vidjeti Šabanovo tijelo, navodi se u Bilefeldu i kaže da su od pogibije do danas njihove institucije u stalnom kontaktu sa Generalnim konzulatom Srbije koji je o svemu informisan.

Navode da su predstavnicima konzulata i porodice bili omogućeni razgovori s nadležnima u policiji, s glavnom doktorkom koja je vodila tim uključen u spašavanje državljana, državnim tužiocem, predstavnicima pokrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kada je riječ o medicinskoj pomoći pruženoj Šauliću, doktorka koja je vodila tim kazala je da je Šaulić sam izašao iz automobila, bio svjestan i govorio, ali ga nisu razumjeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo i da mu se stanje pogoršavalo.

Radi pripreme za transport, ljekari su mu, prema njemačkim medicinskim standardima, dali sredstvo za uspavljivanje i unijeli u helikopter, poslije nesreće koja se dogodila u nedjelju oko 6 sati i 45 minuta.

Odlučeno je da se Šaulić helikopterom prebaci u bolnicu, zbog procjene doktora na licu mjesta da je on bio najteže povrijeđen. On je prebačen u najveću i najbolje opremljenu kliniku u Bilefeldu. Ostala dvojica njegovih saputnika prebačena su u druge dvije bolnice vozilima Hitne pomoći, kojih je, zajedno sa vatrogasnim, bilo 40 na mjestu nesreće.

Nadležni u institucijama u Bilefeldu tvrde da je Šaulić dobio najbolju moguću uslugu Hitne pomoći u Njemačkoj, koja uključuje prijevoz helikopterom i čitav tim ljekara.

U bolnicu u Bilefeldu stigli su oko osam sati ujutro, a poslije reanimiranja su morali otvoriti grudni koš i tada su vidjeli da je aorta pukla, što je medicinski bilo nemoguće sanirati.

U nedjelju u 10 sati i 25 minuta Šaulić je umro, piše u protokolu.

Ljekari smatraju da je pojas u autu od siline udarca zategao to mjesto, gdje je došlo do pucanja aorte, a doktorka, koja je vodila medicinski tim je o cjelokupnom protokolu spasa dala svoje mišljenje policiji, prenosi Avaz.ba.

 Ostavite komentar: