Noviteti na groblju: Na nadgrobnu ploču Milutina Mrkonjića postavlja se QR kod

Savremen način da se uspomene ili činjenice o preminuloj osobi sačuvaju zauvijek.

U ponedjeljak, 23. maja, održaće se šestomjesečni pomen pokojnom političaru Milutinu Mrkonjiću, a tada će na njegovu nadgrobnu ploču biti postavljen QR kod.

Političar, počasni predsjednik SPS i narodni poslanik Milutin Mrkonjić (79) preminuo je 27. novembra 2021. godine u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Šest mjeseci kasnije, na nadgobnoj ploči, dobiće QR kod koji nakon skeniranja uz aplikaciju na pametnim telefonima, otvara internet stranicu na kojoj su bitni biografski podaci sahranjene osobe, njegove fotografije, video sadržaje i sjećanja najbližih, prenosi Telegraf.

QR kod ima sličnu funkciju, ali i slično funkcioniše kao bar kod.  Podsjeća na mali bedž na kome se nalaze sitne kockice koje su povezane u grupe. Ovi kodovi nešto su “pametniji” u odnosu na one bar kodove, jer mogu da pohrane više podataka.

QR kodove možemo da pronađemo na ambalažama proizvoda, kao i na štampanim flajerima i video izdanjima.

Postavljanjem QR memorijalnog koda na grobnice, otvarate i posebnu internetsku stranicu namenjenu isključivo preminuloj osobi, kojoj osim vas mogu da pristupe i prijatelji, poznanici, šira i uža porodica i napišu poneko sjećanje upravo o toj, preminuloj osobi.

Ovo je jedan savremen način da uspomenu, li i činjenice o preminuloj osobi sačuvate zauvek, a to će za nekoliko dana biti dostupno i na grobu pokojnog Milutina Mrkonjića.

Foto: ATA Images, Marko Jovanović

Ostavite komentar: