Novi film o Bitlsima – razbija predrasude u osam sati

„The Beatles: Get Back“, film Pitera Džeksona koji priča o legendarnom muzičkom sastavu, traje osam sati i sastoji se iz tri dijela. Otkriva mnoge tajne iz perioda koji je obeležio kraj funkcionisanja grupe.

„Bitlsi” su u vrhuncu popularnosti bili šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Film koji im je posvećen nastao je na osnovu preko 50 sati materijala snimljenog prije 50 godina.

„Nije to bez razloga to čuvano 50 godina i bilo van domašaja bilo koga, sem pojedinih pirata, jer su se pojavljivali djelići filma. Trebalo je sačekati nekoga kao što je Piter Džekson”, rekao je Aleksandar Žikić, pisac, novinar i muzički kritičar.

Dodao je da je iz tog obilja materijala trebalo izvući priču o kraju „Bitsla” i pokazati zašto bend nije mogao da nastavi dalje.

„Očigledno je bila namjera Pitera Džeksona da pokaže kako je najveći bend svih vremena izgledao iznutra, kako je izgledao njihov radni proces, njihova ljudska i kreativna komunikacija”, objasnio je Žikić.

Kaže da se tako saznalo za mnogo stvari o kojima se nije znala prava istina, među kojima je i navodna uloga Joko Ono u raspadu sastava, što se ispostavilo kao netačno.

„'Bitlsi’ su jedno od najvećih dostignuća kulture 20. vijeka, i dobro je da evociramo ono što su oni bili, danas kada se kreativnost neuporedivo manje cijeni”, rekao je Žikić.

Govoreći o tragovima „Bitlsa” u pop-kulturi, navodi da ih ima na žalost mnogo manje nego što bi trebalo.

„Kada shvatimo da je kreativni impuls koji je nosio ‘Bitlse’ bio ono što je važno za svjetsku kulturu u bilo kojoj oblasti, onda će možda i današnja kultura izgledati manje mlitavo ili preagresivno”, smatra Žikić.

 

 

Ostavite komentar: