“Nemojmo da kroz to prolaze naša djeca”: Nikolina Pišek rekla da zna šta znači biti meta zlostavljača

Voditeljka Nikolina Pišek otvorila je dušu na Instagramu, te je svoju novu objavu posvetila seksualnom zlostavljanju.

“Ovaj trenutak u istoriji seksualnog zlostavljanja žena jest presudan. Sad ili nikad. Ili će iznjedriti vrijeme u kojem se nijedna djevojčica, djevojka ili žena neće osjećati krivom što je isprovocirala vulgarni gest ili komentar muškarca kojem je samim rođenjem dana privilegovana pozicija – ili će revolucija naprosto s povlačenjem cunami talasa otplaviti neku žrtvenu jarad, a ostrašćena javnost blagonaklono će umuknuti posle javnog čerečenja prokazanih predatora. I sve će utihnuti.

Spokojno ćemo spavati u prividu novog, ravnopravnijeg društvenog poretka. Nadam se boljem. Nadam se da će ovaj pokret svemu onome što su prolazile nebrojene žrtve dati viši smisao. Svrhu. Utjehu da to neće proživljavati naša djeca.

Znam šta znači biti meta zlostavljača i šta čini paralizirajući strah. Nisam niti pomišljala na traženje pomoći, ili, meni još strašnije, na prokazivanje nasilnika.

Pod teretom ucjene, misleći da se prijetnja neće obistiniti, odabrala sam uzmak. Druga opcija naprosto nije bila opcija. I dobila ubrzo povratnu informaciju. ‘Skinuti ste s projekta’.

Usputna rečenica upućena u prolazu, bez ikakvog dodatnog objašnjenja. Nije mi niti bilo potrebno. Znala sam. Dalje je sve išlo glatko silaznim putem, sve dok nisam promijenila radnu sredinu.

I bilo je toga još. I prije i poslije. Imena neću reci, neki nisu više niti živi. A parcijalno ne bi niti imalo smisla. Svoje rane sam zaliječila, bijes i nemoć prestala osjećati.

Samo nemojmo da kroz to prolaze naša djeca. Molim vas”, napisala je Nikolina Pišek, uz hešteg stop nasiju, prenosi Telegraf.rs.

Ostavite komentar: