“Ne da su mi se noge odsjekle…”: Popularna Neda Ukraden pjevala za Tita i Gadafija

Emotivna ispovijest Nede Ukraden koju do sada nije ispričala javnosti, dotakla se kćerke, a spomenula i upoznavanje sa Titom i Gadafijem!

Proslavljena pjevačica Neda Ukraden iskreno je govorila o svojoj dugogodišnjoj karijeri i poznanstvima koje i danas pamti.

“Pjevala sam najširijem sloju ljudi, od profesora do zemljkoradnika, od narodnjaka do rokera, Tita, Gadafija… Pjevala sam 10 puta i još bar 30 umjetnika, mojim kolegama, to sam zvala pjevanje sa strahovanjem, nije Tito bio opasan, već je sama organizacija bila drugačija, sve se mjerilo, svaka riječ… Pokojna Jadranka Stojaković je pjevala “Ima neka tajna veza”, sve je to bilo u redu, ali pošto se Tito u tom trenutku razveo od Jovanke, to je bila jedna sumnjiva pjesma”. Bilo je treme, jednom se desilo da je jedna pjevačica pjevala “Zemljo moja” i počne žene da plače, i plače, ne može da se zaustavi, a Tito na tri metra. To je strašno, ne znaš šta će da se desi, svi su aplaudirali, pa i on, ali svi u protokolu te gledaju namrgođeno, isprepadaš se.

“Povedem orkestar, došli smo blizu Dobanovaca, šator za nas umjetnike da se presvučemo, ne znam ni kome pjevamo, oni kažu “vidjećeš”… I onda odjednom saznamo da pjevamo za Tita i njegove goste. Kad je došao red na mene, ja vidim Brežnjeva. Ne da su mi se noge odsjekle, nego ne znam kako mi strofa ide”, govori Neda.

Neda Ukraden dotakla se i svog odlaska za Libiju gdje je upoznala Gadafija.

“Išli smo u posjetu Libiji, nas par umjetnika, delegacija iz Srbije, tada je Gadafi bio živ, 2006. godine i sad svi imamo po par minuta da se predstavimo čovjeku. Mi očekujemo neko prstenje, tenkove, kad ono šator u nekoj avliji, životinje šetaju, razne koke, psi, jedna kamila… Dođe čovjek ljubazan, održao zdravicu, jako je volio Srbiju. Ja se predstavim i kažem odakle sam, moja pjesma “Zora je”, kad jedan čovjek pored njega počne da je pjeva, Gadafi kaže “pa ja znam tu pesmu” i počnu svi da pjevaju”, govorila je Neda Ukraden i nastavila o životu: “Moja kćerka je meni moj najveći uspjeh, jer ja sam njoj bila i otac i majka. U tom teškom periodu na pragu puberteta desio se taj rat u Bosni. Dijete je istrgnuto iz korjena iz svoje sredine, iz jednog jezičkog područja, jednog školskog programa, došla u drugi grad, drugu zemlju”, piše Alo.

Ostavite komentar: