Bil Gejts morao da podnese ostavku u Majkrosoftu: Seks-afera i proganjanje žena?

Bil Gejts je krajem 2019. bio prisiljen da napusti Majkrosoftov odbor nakon afere sa zaposlenom inženjerkom Majkrosofta, takođe je bilo i slučajeva kada je druge žene pitao da izađu na večeru.

Članovi odbora su tada navodno sproveli istragu o romantičnoj vezi milijardera sa inženjerkom Majkrosofta krajem 2019. godine nakon što je u pismu tvrdila da je imala seksualnu vezu sa Gejtsom duži niz godina. Gejts je bio prinuđen da napusti upravu Majkrosofta nakon otkrića da je imao seksualnu vezu sa zaposlenim, pišu mediji.

Izvori su rekli za Vol strit džornal da je uprava Majkrosofta saznala za pismo jedne od inženjera krajem 2019. godine koje je zahtijevalo promjene na njenoj poziciji i takođe otkrilo detalje o vezi koju je imala sa Gejtsom.

Odbor je ocijenio da je veza “neprikladna”, rekli su ljudi upoznati sa događajima za “The Wall Street Journal”.

Takođe se tvrdi da je Gejts “proganjao” nekoliko žena u svojoj kancelariji nakon što se 1994. oženio sada već bivšom suprugom Melindom, prema izvještaju “Njujork Tajmsa”.

List opisuje dva navodna slučaja kada je tehnički mag nespretno pitao ženu koja je radila za njega u Majkrosoftu i u Fondaciji “Bil and Melinda Gejts”, da nakon prezentacije dođe kod njega u kancelariju, navodi se da je taj događaj bio 2006. godine

Nekoliko godina kasnije, druga žena, koja je radila za dobrotvornu fondaciju Gejts, rekla je za Tajms da ju je navodno pozvao tokom radnog putovanja u Njujork, rekavši “Želim da te vidim. Hoćeš li da večeraš sa mnom?”

Neki od zaposlenih koji su razgovarali za medije rekli su da Gejtsovo ponašanje ne vide kao predatorsko, dodajući da nije vršio pritisak na žene da se pokore njegovim željama, prenosi “B92”.

Dok se sprovodila Majkrosoftova istraga, neki članovi odbora zaključili su da ne bi bilo dobro za Gejtsa da sjedi kao direktor u kompaniji koju je decenijama osnovao i vodio, pa je zbog toga podnio ostavku prije nego što je istraga odbora završena, rekao je tad izvor listu.

“U kompaniji Majkrosoft su u drugoj polovini 2019. godini bili zabrnuti zbog sumnje da je Bil Gejts pokušao da uspostavi intimne odnose sa zaposlenima u kompaniji 2000. godine”, rekao je portparol Majkrosofta. “Komisija odbora razmotrila je sumnje, a uz pomoć spoljne advokatske kancelarije je uspjela da sprovede temeljnu istragu. Tokom istrage, Mokrosoft je pružao obimnu podršku zaposlenom koji je ovaj slučaj i otkrio.”

Portparol Gatejtsa je rekla: “Bila je afera prije skoro 20 godina koja se završila prijateljski.”

Dodala je da njegova “odluka o prelasku sa upravnog odbora ni na koji način nije povezana sa ovim pitanjem. U stvari, on je izrazio interes da provede više vremena na svojoj filantropiji koja je započeta nekoliko godina ranije.”

Gejts je podnio ostavku na upravni odbor Majkrosofta 13. marta 2020, samo tri mjeseca nakon što je ponovo izabran.

U izjavi za štampu u to vrijeme rekao je da se želi usredsrediti na svoju filantropiju i da će i dalje služiti kao tehnički savjetnik izvršnog direktora Satije Nadele.

Ranije ovog mjeseca Gejts i njegova supruga Melinda objavili su da prekidaju svoj brak poslije 27 godina.U zajedničkoj izjavi objavljenoj na Tviteru.U zahtjevu za razvod, Melinda Gejts je rekla da je njihov brak “nepovratno slomljen”.

Otkriveno je prošle nedjelje, da se Melinda konsultovala sa advokatima u raznim firmama još od 2019. godine o tome kako da okonča brak. Nije naveden razlog za razvod.Prema izvještajima medija, Gejtsova umešanost u osuđenog seksualnog prestupnika Džefrija Epstajna spekuliše se kao uzrok razvoda.

Gejtsov potparol je rekla da se 2019. godine sastao sa Epstajnom iz filantropskih razloga, ali je zažalio što je to učinio. Majkrosoft je rekao da će u aprilu 2019. da promjeni svoj postupak za rukovođenje žalbama zaposlenih na uznemiravanje i diskriminaciju.U to vrijeme je takođe rekao da će da pruži dodatnu obuku i da povećat broj osoblja za ljudske resurse koji se, između ostalih promjena, bavi žalbama.

Najava je uslijedila nakon što su žene u Majkrosoftu dijelile priče o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji u lancu e-pošte unutar kompanije, potvrdio je portparol Majkrosofta.

 

 

Ostavite komentar: