Ajs Kjub šokirao Amerikance: Objavio fotografiju Lepe Radić

Američki reper Ajs Kjub objavio je na “Tviteru” fotografiju Lepe Radić, Srpkinje iz BiH i narodnog heroja Jugoslavije koja je imala samo 17 godina kada je pogubljena u Drugom svjetskom ratu.


Riječ je o čuvenoj fotografiji koja je snimljena nekoliko trenutaka prije nego što su joj stavili omču oko vrata kada je ona, prema istorijskim izvorima uzviknula: “Živjela Komunistička partija i partizani! Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti”, prenosi Tanjug.

Vijest o objavi poznatog repera prenijeli su najuticajniji svjetski mediji – BBC, Independent, Fox news, People i drugi, ali nisu istakli da je reč o Srpkinji, heroini, i njenom stradanju, već o “ruskoj propagandi”.

Međutim, brojni Srbi uključili su se u komentarisanje. “Brate, Srbine”, “Hvala ti što si ovo podelio”, “Naša Lepa Radić, junak”, neki su od komentara.

Radićeva je imala svega 17 godina kada su je nacisti objesili, a u izveštaju o egzekuciji esesovci su napisali da je “banditkinja, obješena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđeni inat”.

Nacista koji joj je namakao omču na vrat poginuo je u Zagrebu, a u njegovoj torbi nađena je ova fotografija.

Radićeva je 20. decembra 1951. godine proglašena za narodnog heroja, kao najmlađi narodni heroj iz Potkozarja.

Lepa Radić je rođena 19. decembra 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške.

Ona je završila zanatsku školu u Gradišci, gdje je i živjela do početka 1941. godine, kada su je ustaše odvele u obližnji zatvor.

Iz njega bježi 23. decembra i stupa u partizane, želeći borbu protiv krvnika svog naroda.

Kao borac Grbavačke čete Kozarskog odreda učestvovala je u proboju obruča na Kozari, jula 1942, a u avgustu te godine je sa borcima Odreda prešla u Podrgmeč.

U Kozarskoj ofanzivi poginuli su joj otac Sveto, petnaestogodišnji brat Milan i stric Vlado, koji je bio revolucionar i imao poseban uticaj na nju.

U Četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi u februaru 1943. godine bila je zadužena za prenos srpskih ranjenika i organizaciju zbjega u Grmeču.

Bez predaha je obilazila zbjegove Srba prognanih sa Banije i Korduna i raštrkane grupe promrzlih ljudi, žena i djece, sklanjala ih u zavjetrine, savjetovala kako se ponašati prilikom bombardovanja.

“Naše brigade će zaustaviti fašiste!”, uvjeravala je narod u nastojanju da održi moral.

Zajedno sa velikim zbjegom naroda, u februaru 1943. godine zarobljena je na Grmeču i sprovedena u Bosansku Krupu, gdje su je Nijemci objesili

Ostavite komentar: