Tračak nade! Japanski naučnici uzgojili svinje za transplantaciju organa ljudima

13.02.2024. | 09:39

Tim predvođen japanskim naučnicima uspješno je uzgojio tri genetski modifikovane svinje za upotrebu u transplantaciji organa i ćelija sa životinja na ljude, po prvi put u Japanu, koji se bori sa nedostatkom donora, saopštila je kompanija “PorMedTec Co” koja sprovodi projekat.

Bezbjednost takve transplantacije između vrsta sada će biti predmet istraživanja daljim testiranjem na životinjama, navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi agencija Kjodo.

Tim naučnika, među kojima koji su i članovi biotehnološke kompanije “eGenesis”, uzgajao je svinje koristeći ćelije sa 10 različitih gena modifikovanih da spriječe odbacivanje od strane ljudskog organizma, navodi PorMedTec. Oplođene jajne ćelije, proizvedene u oktobru korišćenjem tehnologije kloniranja, presađene su u matericu surogat majke svinje, a tri praseta su došla na svijet u nedjelju carskim rezom.

Kada bude potvrđeno da rastu, svinje će biti donirane naučnim institutima u Japanu za korišćenje u istraživanju transplantacije organa drugim životinjama, kao što su majmuni, prenosi Kjodo.

Kako je naveo osnivač “PorMedTec-a” i vodeći naučnik Hiroši Nagašima u saopštenju, kompanija se nada da će u narednom periodu transplantacija ćelija i organa sa životinje na čovjeka, poznata kao ksenotransplantacija, pružiti rješenje za nedostatak donora organa.

Japan trenutno ima oko 16.000 registrovanih pacijenata koji čekaju na organe, a samo oko tri procenta ih dobije na godišnjem nivou, pokazuju podaci Japanske mreže za transplantaciju organa.