Tesline automobile svi žele: Za tri mjeseca ostvarili tri milijarde profita

21.04.2022. | 12:12

Kompanija Tesla je podigla cijene – ali izgleda da to nije umanjilo potražnju za njenim električnim automobilima.

Uprkos tome što se firma suočava sa višim troškovima, profit kompanije Ilona Maska usmjerene na električna vozila – skočio je na 3,3 milijarde dolara u prva tri mjeseca ove godine, pošto se ispostavilo da su kupci spremni da plate više.

Isporuke kompanije porasle su za 68 odsto, i bile bi još veće da nije nestašice u lancu snabdijevanja, saopštila je Tesla. Njihova fabrika u Šangaju je takođe nedavno prinudno zatvorena zbog kovid ograničenja.

Kako se fabrika ponovo otvara ovog mjeseca, od osoblja će se tražiti da spava u fabrici, u nastojanju da se izbjegnu dalje blokade, izvestio je Blumberg. -Iako je ograničena proizvodnja nedavno ponovo pokrenuta, nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju – saopštila je Tesla, dok je podjelila sa investitorima kvartalne rezultate.

Kompanija se u posljednje vrijeme munjevito širi, otvarajući nove fabrike u Teksasu i Nemačkoj.

Inače, imperija Ilona Maska je isporučila više od 310.000 automobila u prva tri mjeseca ove godine, a u konferencijskom pozivu, on je predvidio da će kompanija proizvoditi 60 odsto više automobila tokom cijele godine u poređenju sa 2021, prenosi Telegraf Biznis.

Mask je istakao i to da njegova firma očekuje masovnu proizvodnju robotaksija, bez volana i pedala, do 2024. Tesline akcije su porasle više od 5 odsto u trgovanju nakon radnog vremena, prenosi BBC, nakon snažnih rezultata, ali neki investitori brinu da bi Mask mogao biti “udaljen” od svog fokusa – kako se Tesla bude širila.

Mask trenutno posjeduje neto bogatstvo veće od 260 milijardi dolara – to je skoro 100 milijardi dolara više od njegovog najbližeg rivala, osnivača Amazona, Džefa Bezosa.

Oznake: Profit, Tesla, Vozila