Švaјcarci napravili robotsku šaku uz pomoć 3D štampača: Ima i tetive i ligamente VIDEO

03.12.2023. | 22:29

U Švajcarskoj su istraživači nedavno koristeći 3D štampač napravili robotsku šaku koja ima sintetičke kosti, ligamente i tetive, koristeći inovativnu tehniku laserskog skeniranja.

Nova tehnologija štampanja, koju su razvili naučnici sa Tehničkog fakulteta u Cirihu i kompanija „Inkbit“, omogućava efikasno 3D štampanje mekih, elastičnih i čvrstih materijala istovremeno, što je dovelo i do stvaranja složenih struktura, poput robotske šake.

Nalazi švajcarskih eksperata i uzorci primjene robotske šake objavljeni su u časopisu Priroda.

„Napravili smo robotske šake tako što smo izlivali zajedno različite materijale u jednu strukturu, i to silikonsku masu, tri-de štampana vlakna, sve smo to spojili u robotsku šaku. Sada možemo da je napravimo na osnovu skeniranja ljudske šake kojoj možemo da damo tetive, ligamente, kosti. Sve se to događa u samo jednom procesu štampanja što nam omogućava željenu preciznost”, rekao je Robert Kačman, profesor robotike.

Švajcarski tim je upotrijebio plastiku koja se može saviti a zatim vratiti u prvobitni oblik što je veoma važno za pravljenje fleksibilnih dijelova, poput ligamenata robotske šake.

Oblast Meke robotike koja je u zamahu tiče se razvoja robota koji su bezbjedniji za rad sa ljudima i bolje upravljaju delikatnim predmetima.

„Ova robotska šaka još ne može da zamijeni ljudsku i da se adekvatno koristi, ali je ovo prvi korak koji nam omogućava tri-de štampom ubrzamo proces – od ideje do završnog prototipa sa kojim se može raditi i shvatiti šta još treba poboljšati”, kaže Tomas Buhner, student postdiplomskih studija na Tehničkom fakultetu u Cirihu.

Tradicionalni tri-de štampači rade tako da se nanosi sloj po sloj materijala na svakoj tački i koristi UV lampa da se odmah popravi svaki naneseni sloj, ako je to potrebno.

U tom procesu se do sada koristila samo određena vrsta plastike koja se brzo stvrdne. Švajcarski naučnici su sada to promijenili.

„Ova tehnologija je omogućila da meki dijelovi budu zaista elastični, da imaju nizak nivo viskoznosti, kada ih dodirnem oni se vraćaju u pređašnje stanje. To nam je omogućilo da imamo prirodniju robotsku šaku nego do sada”, dodao je Buhner.

Ta nova tehnologija štampe koju je razvila kompanija „Inkbit“ koristi plastiku koja je elastičnija, trajnija i čvršća. Funkcioniše tako da se umjesto nanesenih slojeva jedan na drugi sada dodaje laserski skener na tri-de štampač.

Taj skener provjerava da li na svakom sloju ima neravnina ili nejednakih dijelova, pa umesto da se greške naknadno popravljaju štampač može da promijeni količinu materijala koji koristi za naredni sloj i tako obezbjeđuje da se sve uklapa.

Švajcarski eksperti kažu da će naredni korak biti istraživanje novih mogućnosti i popravljanje tehnologije za neke složenije strukture i primjene.