Suspendovana društvena mreža! Jedna zemlja nakon nemira zabranila TikTok

03.08.2023. | 10:17

Senegal je u srijedu suspendovao društvenu mrežu TikTok, navodeći da je platforma za razmjenu videa korištena za poticanje nasilja izazvanog pritvaranjem opozicionog čelnika Ousmanea Sonkau.

Vlasti su već ukinule pristup mobilnim podacima u ponedjeljak, a nekoliko skupina za ljudska prava osudilo je tu mjeru kao i raspuštanje Sonkove stranke PASTEF.

“Aplikacija TikTok je društvena mreža izbora za nedobronamjerne ljude za širenje poruka mržnje i subverzivnih poruka koje prijete stabilnosti zemlje”, rekao je ministar komunikacija i digitalne ekonomije Moussa Bocar Thiam, prenosi AFP.

Nemiri su izbili nakon što je Sonko u ponedjeljak optužen za poticanje pobune, podrivanje državne sigurnosti, zločinačko udruživanje s terorističkim tijelom i druga kaznena djela.

Najmanje troje ljudi poginulo je u nemirima, dok je još dvoje ubijeno u utorak u napadu Molotovljevim koktelom na autobus u predgrađu glavnog grada Dakara, međutim nije potvrđeno da postoji veza između napada na autobus i protesta.

Tri parkirana autobusa također su pogođena Molotovljevim koktelima u gradu Thiesu u srijedu, iako nema izvještaja o žrtvama.

“Odluka vlade da raspusti PASTEF krši slobodu izražavanja, udruživanja, mirnog okupljanja i demokratskog učestvovanja”, naveli su iz Human Rights Watch-a (HRW) u saopćenju u utorak navečer i pozvali vlasti da ponovo uspostave stranku i internet.

Oznake: Senegal, TikTok, Zabrana