Stigao YouTube Kids

27.01.2019. | 22:36

U Srbiji je dostupna nova YouTube Kids aplikacija, koja će vam omogućiti daleko veću kontrolu nad sadržajem, koji djeca gledaju i vremenu, koje provode uz aplikaciju.

YouTube Kids je zvanično dostupan i u Srbiji od sredine januara za neke, a od 25. januara bi trebalo da je dostupan svim korisnicima putem zvanične Google Play prodavnice. Ova aplikacija je važna prvenstveno zbog kontrole, koju stavlja na raspolaganje roditeljima za sadržaj, koji djeca gledaju, vremena, koje djeca provode uz aplikaciju, pretragu, koju djeca vrše i restrikciju sadržaja, koji nije primjeren dječijem uzrastu.

Sadržaj, koji je već prilagođen dječijem uzrastu roditelji mogu dodatno da prilagode unoseći svoje prijedloge za restrikciju i zabranu gledanja. Aplikaciju je moguće zaštititi lozinkom, kako bi roditelji svoje mogućnosti u aplikaciji zadržali samo za sebe, a moguće je i ograničiti vrijeme trajanja pregleda u aplikaciji, nakon čega je potrebno unijeti lozinku, da bi se gledanje nastavilo i dalje.

Kad prvi put pokrene aplikaciju roditelj ima mogućnost da kreira različite profile djece, prati istoriju gledanja, uključi tajmer, prijavi video snimke, koji nisu primjereni za djecu i tako smanji mogućnost da se takav i sličan video pojave opet, blokira određene profile i tipove videa, ograniči djetetu pretragu, omogući pregled videa i na TV-u ili većem ekranu, kao i da odobri određeni sadržaj da se učitava češće.

Aplikacija YouTube Kids ima u svojoj bazi i edukativne video materijale, koji se mogu koristiti za djecu različitog uzrasta. Ukoliko djeca više vole zabavu, tu su samo zabavni video snimci.

Dizajn aplikacije je prilagođen djeci. Ima krupne dijelove menija, lako je razumljiv, ali nažalost nije dostupan na ćirilici.

Ova aplikacija svakako nije savršena i moguće je da će dijete tu i tamo vidjeti i neki video, koji neće biti po ukusu svih roditelja. Takođe, miješaće se sadržaj na našem i stranim jezicima i neki video materijali neće biti u potpunosti u saglasnosti sa interesovanjima djeteta, ali je odličan početak da im onemogućite praćenje snimaka za koje smatrate da nisu pogodni za dijete.

Što više budete koristili aplikaciju i pomagali u ocjeni sadržaja ili njegovom blokiranju, djeca će biti bezbjednija na internetu, a YouTube Kids bolja aplikacija.

 

Izvor:(Nezavisne novine)