Sporni vazdušni jastuci: Honda povlači na popravku 750.000 vozila u SAD

06.02.2024. | 18:59

Japanska kompanija Honda Motor saopštila je danas da povlači na popravku oko 750.000 vozila u SAD, proizvedenih od 2020. naovamo, zbog kvara na sistemima vazdušnih jastuka.

Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) istakla je da bi senzori težine suvozačevog sjedišta, koji bi trebalo da budu zamijenjeni, mogli da puknu i dovedu do kratkog spoja, nakon čega ne bi uspjeli da potisnu vazdušne jastuke kao što je predviđeno, prenio je Rojters.

Revizija se odnosi na određena vozila modela Honda Pilot, Accord i Civic, koja su proizvedena između 2020. i 2022, kao i na neka vozila Honda CR-V i Passport iz 2020. i 2021.

Japanska kompanija istakla je da ima 3.834 zahtjeva na osnovu garancije i dodaje da nije bilo izvještaja o povredama ili smrtnim ishodima u vezi sa zahtjevima za povlačenje vozila na popravku od juna 2020.

Honda je, objašnjavajući kako je kvar možda nastao, navela da “nakon što je prirodna katastrofa pogodila proizvodni pogon podizvođača, dobavljač privremeno promijenio osnovni materijal na štampanoj ploči senzora težine sjedišta”.

Kompanija je dodala da bi alternativni materijal, koji je potom korišćen, mogao da dovede do dodatnog opterećenja na ploči.

Tojota Motor je proteklog decembra povukao 1,12 miliona vozila širom svijeta, jer bi kratak spoj u senzoru mogao da dovede do toga da vazdušni jastuci ne budu aktivirani kako je dizajnirano.

Pored toga, Honda je povukla 4,5 miliona vozila širom svijeta zbog rizika od kvara pumpe za gorivo, što se odnosi na 2,54 miliona vozila u SAD, podsjeća Rojters.