Rezultati istraživanja: Sva preduzeća u Republici Srpskoj imaju pristup internetu

05.10.2023. | 14:35

Rezultati istraživanja o informaciono-komunikacionim tehnologijama u preduzećima, sprovedenog u ovoj godini pokazuju da sva preduzeća u Republici Srpskoj imaju pristup internetu, a 98,4 odsto preduzeća se izjasnilo da koristi neku vrstu fiksne širokopojasne internet konekcije, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U pogledu maksimalne brzine skoro 76 odsto preduzeća ima brzinu internet konekcije koja se kreće između 30 i 100 megabita u sekundi.

Prenosive uređaje koji omogućavaju mobilnu internet vezu svojim zaposlenim za poslovne potrebe obezbjeđuje 63,1 odsto preduzeća, što je za šest odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Uređaji koji omogućavaju mobilnu internet konekciju zaposlenima za poslovne potrebe najzastupljeniji su kod srednjih preduzeća i preduzeća koja pripadaju području djelatnosti informacija i komunikacija.

U odnosu na prošlu godinu, broj preduzeća koji održavaju onlajn sastanke preko “Skajpa” i “Zuma” povećao se za 3,7 odsto.

Najzastupljeniji vid učešća preduzeća na društvenim mrežama je putem “Fejsbuka”.

Rezultati istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno, sprovedenog u ovoj godini, pokazuju da 84,8 odsto domaćinstava ima internet priključak, ili 6,8 odsto više nego prošle godine.

Fiksni širokopojasni priključak internetu koristi 85,2 odsto domaćinstava, dok 47,4 odsto domaćinstava koristi jedan od tipova mobilne širokopojasne internet konekcije.

Internet je koristilo 86,9 odsto lica, dok je računar koristilo 49,2 odsto lica.

Nešto više od polovine korisnika interneta tokom godine naručivalo je robu i usluge onlajn.