Razbijena najštetnija svjetska hakerska grupa “LokBit”: Uspješno smo hakerisali hakere

20.02.2024. | 14:40

Britanska nacionalna agencija za borbu protiv kriminala /NCA/ saopštila je da je uspješno ometen rad “najštetnije svjetske kibernetičko-kriminalne grupe” u sklopu međunarodne operacije čija je meta bila organizacija specijalizovana za štetne programe “LokBit”.

Direktor NCA Grejem Biger izjavio je da se agencija uspješno ubacila i omela rad organizacije koja je prošle godine izvršila napad na britanksku Poštu i dječiju bolnicu u Kanadi.

“Uspješno smo hakerisali hakere. Preuzeli smo kontrolu nad njihovom infrastrukturom”, naglasio je Biger koji je napomenuo da je tokom “LokBiT” tokom protekle godine bila odgovorna za 25 odsto svih hakerskih upada u svijetu.

“LokBit” se našao na meti radne grupe pod nazivom “Operacija Kronos” u kojoj učestvuje NCA u saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom i agencijama iz devet drugih država.

Sinoć su vlasti preuzele kontrolu nad internet stranicom “LokBita” na kojoj se prodaju usluge kojima se omogućavaju hakerski upadi i zadržavaju se podaci radi otkupa.

Na stranici je primijetna poruka u kojoj se navodi da je “sada pod kontrolom snaga za održavanje reda i mira”.

Vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog tužioca Nikol Argentijeri rekla je da je na meti “LokBita” bilo više od 2.000 žrtava širom svijeta, uključujući Britaniju i Ameriku, te da su dobili više od 120 miliona dolara otkupa.