Preko Agencije za saobraćaj: Kompanija “Tesla” tužila Švedsku

27.11.2023. | 17:29

Američka kompanija “Tesla” tužila je Švedsku preko Agencije za saobraćaj pošto su radnici pošte u toj skandinavskoj državi obustavili isporuku registarskih tablica za nova vozila te firme.

“Tesla” nema sindikat, ali radnici u Švedskoj traže da proizvođač automobila potpiše kolektivni ugovor, kao i većina radnika u toj zemlji. “Tesla” nema proizvodno postrojenje u Švedskoj, već nekoliko servisnih centara.

Američka kompanija saopštila je da tuži Švedsku preko Agencije za saobraćaj jer zabrana pristupa registarskim tablicama predsavlja “nezakonit diskriminatorski napad usmjeren prema `Tesli`”.

Portparol švedske Agencije Mikael Anderson istakao je da oni ne dijele mišljenje “Tesle” da blokiraju distribuciju registarskih tablica.

“Zato je kompanija `Tesla` donijela odluku da ovo pitanje riješi pred sudom, što je njihovo pravo. Još nismo dobili tužbu i zato je teško dati direktan komentar”, naglasio je Andreson.

Tužba je predata danas i “Tesla” ističe da Agencija ima “ustavnu obavezu da obezbjedi registarske tablice vlasnicima vozila”.

Radnici pošte u Švedskoj obustavili su prošle sedmice dostavu radionicama američke kompanije “Tesla”, čime su se u štrajku pridružili mehaničarima i radnicima na pristaništima zbog odbijanja ove Firme da potpiše Kolektivni ugovor o platama.

Prema navodima sindikata “If metal”, oko 130 mehaničara iz 10 radionica “Tesle” u sedam gradova Švedske obustavilo je rad 27. oktobra.

Štrajk je proširen kako bi obuhvatio i druge radionice koje, između ostalih proizvođača, uslužuju “Teslu” i radnici na pristaništima odbijaju da istovare automobile američke kompanije u svim švedskim lukama.

Oznake: Švedska, Tesla, Tužba