Pregled 2023. godine: Vikipedija objavila spisak 25 najgledanijih stranica

06.12.2023. | 11:31

Višejezična internetska enciklopedija Vikipedija objavila je spisak 25 stranica koje su najviše puta pregledane i navela da se na prva tri mjesta nalaze Čet dži-pi-ti, Openhajmer i zabava u Indiji.

Spisak je pokazao da raste zanimanje za inovacije, vještačku inteligenciju, ljude koji su preminuli ove godine, prenosi CNN.

Prema podacima, Vikipedija koju vodi neprofitna fondacija Vikimedija je do sada u 2023. godini imala više od 84 milijarde pregleda stranica, od kojih je Čet dži-pi-ti na prvom mjestu sa 49,4 miliona pregleda.

“Jasno je da su ljudi želeli da bolje razumeju istoriju i kontekst koji stoji iza ChatGPT tehnologije dok su eksperimentisali sa njom”, rekla je Anuša Alikan, direktorka za komunikacije fondacije Vikimedija.

Kako se navodi, publika Indije i Jugoistočne Azije izvršila je veliki uticaj na listu 2023. godine, pošto su petinu liste činili mediji iz tog regiona i same Indije.

Među najgledanijih 25 stranica, osim Čet dži-pi-tija, našli su se preminuli u 2023., Openhajmer, Svjetsko prvenstvo u kriketu, Indijska premijer liga, indijski filmovi Javan i Patan, Tejlor Svift, film Barbi, Kristijano Ronaldo, lajonel Mesi, Premijer Liga, Metju Peri, SAD, Ilon Mask.

Na listu su i film Avatar, Indija, Liza Meri Prisli, Čuvari galaksije, ruska invazija na Ukrajinu, Endrju Tejt.

Oznake: 2023., Pregled, Vikipedia