Ovaj Yugo je pravo čudovište sa dva V8 motora i skoro 1.000 KS

12.06.2020. | 11:25

Zastava je sredinom 80-ih godina pokušala Yugo prodavati na velikom tržištu SAD-a, ali ovaj mali jugoslovenski kompakt je zbog svoje nepouzdanosti i nekvalitetne izrade vrlo brzo postao predmet podsmijeha.

Ipak i u SAD-u ima entuzijasta kojima se Yugo svidio, a od 1985. do 1992. godine prodato je više od 140.000 primjeraka.

Ipak, Yugo u ovoj priči ima malo dodirnih tačaka s izvornim Yugom, a osim proširene karoserije i felgi sa Corvette ovaj Yugo sakriva dva posebna i velika iznenađenja unutar svoje karoserije.

Naime, ovog Yugu pogone čak dva V8 motora iz Cadillaca Eldorado, jedan naprijed i jedan u prtljažniku. Zapremina svakog motora iznosi 8,2 litra iz kojih proizvode po 480 konjskih snaga. U kombinaciji ova dva motora ukupna snaga ovog Yuge približava se 1.000 KS i šalje se na sva četiri tačka.

Ipak, i u ovako radikalnom projektu ima mjesta za barem malo predostrožnosti. Tako je osnovni motor za ovaj Yugo ustvari onaj nazad, a kako postoji samo jedan sistem hlađenja koji dijele oba motora, vlasnik ovog Yuge ne preporučuje stalno paljenje oba motora.

Najbolje od svega, ovaj radikalni Yugo je na prodaju za 25.000 dolara, a za taj iznos sumnjamo da se može kupiti originalniji i snažniji auto.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

 

Oznake: Amerika, Zastava