Otkriće vijeka u BiH: U piramidama pronađeni stalagmiti stari 19.000 godina

16.08.2020. | 13:01

Proteklih dana timu Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ dostavljeni su rezultati uranij-torijeve analize starosti stalagmita pronađenih u novootkrivenim tunelima „Ravne 3“.

Prema riječima direktora Fondacije, dr. Semira Osmanagića, rezultati su spektakularni.

“Danas imamo ne samo otkriće godine nego za BiH i Balkan možda i otkriće vijekaO. Iz Instituta za geologiju Češke akademije nauka stigli su rezultati datiranja stalagmita pronađenih na 35 metara od ulaza u tunele „Ravne 3“ i rezultati su 19.000 godina starosti, plus-minus 1.000 godina. Ako tome dodamo ploču na kojoj su se nalazili, a kojoj je za taloženje bilo potrebno, takođe, nekoliko hiljada godina, a onda svemu tome dodamo i suhozide koji su se nalazili ispod te ploče, možemo sa sigurnošću tvrditi da imamo najstarije građevine na tlu BiH.

Ovim rezultatima ulazimo u starost od 25.000 do 30.000 godina, što su rezultati i ostalih naših datiranja na Bosanskoj piramidi Sunca i tunelima ”Ravne”. Time dolazimo do spektakularnog otkrića, nad kojim će se mnoge glave u BiH i na Balkanu morati zamisliti”, rekao je Osmanagić.

Rezultate su predstavili članovi tima Fondacije koji su u protekle dvije godine radili u tunelima „Ravne 3“, geolog Ričard Hojl (Richard Hoyle), arheolog Amna Agić i koordinatorka vodiča Mari Sofi Gristi.

“Tuneli „Ravne 3“ su sjajno odrađen posao, tokom prošle godine smo imali sistematska arheološka istraživanja, otvorili smo nekoliko sondi i našli različite kulturne slojeve, od neolita, preko rimskog doba, do srednjeg vijeka. Riječ je o značajnim otkrićima koja pokazuju kontinuitet korištenja ovih tunela”, rekla je Agić.

Oznake: Piramide