Ostaje bez energije: NASA se uskoro oprašta od landera Mars InSight

18.05.2022. | 14:04

Lander Mars InSight koji je na Crvenu planetu poslala američka svemirska agencija NASA bliži se svom konačnom kraju.

InSight uskoro neće moći slati podatke i fotografije naučnicima na Zemlji kako bi ih oni analizirali i bolje razumjeli Mars. Lander postepeno gubi energiju već duže vrijeme jer se prašina akumulira na njegovim solarnim panelima.

U narednim mjesecima se očekuje “tamnije” nebo, a jedan od razloga je veća količina prašine u zraku što ne ide u prilog landeru. InSightovi solarni paneli su nekada mogli stvoriti oko 5.000 Wh energije svakog marsovskog dana, što je dovoljno energije da električni šporet radi sat i 40 minuta. Međutim, ovih dana paneli mogu proizvesti tek 500 Wh energije po marsovskom danu, što je dovoljno za najviše 10 minuta rada, prenosi Klix.

U NASA-i vjeruju da lander više neće moći podržati rad svog seizmometra do kraja ljeta, čime će biti prekinute njegove naučne aktivnosti. InSightovi neseizmički instrumenti će se povremeno uključivati nakon maja, ali NASA očekuje da će lander postati potpuno nefunkcionalan do decembra. Jedini način da se spriječi ovaj scenarij jeste da se lander nađe pod uticajem snažnog fenomena poznatog kao “prašinski vrag”, koji bi uklonio prašinu s njegovih panela. Ako bi s panela bilo uklonjeno i 25 posto prašine, lander bi mogao nastaviti svoje naučne aktivnosti.

InSight je stigao na Mars u novembru 2018. godine te je proteklih nekoliko godina proveo prikupljajući informacije o potresima na Marsu, koji su pomogli naučnicima u mjerenju dubine i kompozicije kore Crvene planete, plašta i jezgra. Lander ima robotsku ruku koja se koristila za manipulisanje seizmometrom i toplotnom sondom, a ta ruka se takođe koristila za uklanjanje određene količine prašine sa solarnih panela. InSightov tim će postaviti ruku u “penzionersku poziciju” posljednji put krajem ovog mjeseca.