Ogorman pad zbog novih uslova: WhatsApp izgubio milione korisnika

25.01.2021. | 08:45

Zbog vrlo loše objašnjenog ažuriranja uslova korišćenja, milioni korisnika aplikacije WhatsApp napustili su tu platformu i prešli na alternative poput Signala i Telegrama.

Napuštanje platforme bilo je toliko veliko da je WhatsApp morao da odloži implementaciju novih uslova, koji su bili zakazani za 8. februar, za 15. maj, a kako bi se korisnicima objasnile promjene koje se unose, piše britanski Gardijan.

Tokom prve tri nedjelje januara, platforma za razmjenu poruka Signal dobila je 7,5 miliona novih korisnika sirom svijeta, a Telegram 25, dok je WhatsApp 12. januara pao sa osmog na 23. mjesto najviše preuzetih aplikacija u Velikoj Britaniji.

Sa druge strane, Signal 6. januara nije bio ni među prvih 1.000 najpreuzimanijih aplikacija, da bi 9. januara dospio na 1. mjesto.

Direktorka javnih politika WhatsAppa za Evropu, Bliski istok i Afriku Niam Svini rekla je odboru za unutrašnje poslove da vjeruje da je egzodus povezan sa ažuriranjem uslova usluge kompanije.

Kako je objasnila, ažuriranje je trebalo da omogući novu grupu alatki oko poslovnih poruka i pruži veću transparentnost oko postojećih politika privatnosti.

“Želimo da bude jasno da ažuriranje neće uticati na privatnost poruka sa prijateljima i porodicom ni na koji način”, saopštila je kompanija WhatsApp.