Objavljena studija: Stariji bi prije zamijenili ili popravili svoj iPhone nego mlađi

13.04.2023. | 18:16

Ranije ovog mjeseca je CIRP, svjetska organizacija koja se bavi istraživanjem proizvodnog inženjerstva, objavio studiju u kojoj je istraživao koliko brzo bi korisnici popravili ili zamijenili pokvareni, izgubljeni ili ukradeni iPhone, iPad ili Mac.

Svojom posljednjom anketom organizacija je pokušala da izmjeri koliko su uređaji bitni korisnicima prema starosti, a rezultati nisu onakvi kakve biste očekivali.

Nova studija CIRP-a “Možda mlađi kupci nisu zavisni od svojih uređaja…” objavljena je na njihovom Substacku, prenosi 9to5Mac.

Podijelivši ispitanike u šest starosnih grupa, pitali su ih koliko brzo bi zamijenili ili popravili svoj iPhone, iPad ili Mac. Iako biste vjerovatno očekivali suprotno, pokazalo se da najmlađa grupa, koju čine 18-24-godišnjaci, ima najmanji procenat onih koji bi iPhone zamijenili bilo “odmah – isti dan” ili “unutar dan-dva”. Takvih je 59 procenata.

Stariji bi prije zamijenili ili popravili svoj iPhone nego mlađi

Grupa od 55 do 64 godine imala je najviše, 90 odsto onih koji su rekli da bi zamenili ili popravili iPhone unutar dan ili dva ili odmah. A oni starosti između 45 i 54 godine bili su vrlo blizu – 89 odsto. Ovo je fascinantno kada se uzme u obzir da se za mlađe korisnike najčešće govori da su zavisni od svojih uređaja.

CIRP dodaje da postoji mnogo faktora koje je potrebno uzeti u obzir kada se radi o tome koliko brzo neko može da planira da popravi ili zamijeni svoj uređaj, kao što je finansijska sposobnost, pristup Apple Storeu / servisu za popravku, posjedovanje rezervnog uređaja i drugo.

Ali CIRP vjeruje da je razlika između generacija jasna. I za iPad i Mac pokazalo se da stariji korisnici brže mijenjaju ili popravljaju te uređaje nego oni najmlađi.