Novi zakon u EU: Na jesen stiže jedan punjač za sve mobilne uređaje

06.07.2024. | 18:44

Od jeseni 2024. godine, potrošačima u EU više neće biti potreban drugi uređaj i kabl za punjenje mobilnih uređaja svaki put kada kupe novi, i moći će da koriste jedan punjač za sve svoje male i srednje prenosne elektronske uređaje.

Ovo zakonsko rješenje usvojeno je prije dvije godine u Evropskom parlamentu, poslije višegodišnjih pregovora između parlamenta i zemalja članica Unije.

Kako kažu u EP, ovaj zakon je dio šireg napora Unije da proizvodi budu održiviji, da se smanji elektronski otpad i olakša život potrošačima.

Kako je u oktobru 2022. godine bilo naglašeno, primjenu zakona potrošači će morati da čekaju još dvije godine. To ističe na predstojeću jesen.

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice u ušima, digitalne kamere, tastature, slušalice, prenosive konzole za video igre i prenosivi zvučnici koji se mogu puniti putem žičanog kabla, moraće da budu opremljeni u-es-be C portom, bez obzira ko ih proizvodi, prenio je Tanjug.

Laptopovi će takođe morati da budu prilagođeni ovim zahtjevima, od 2026.

Brzina punjenja je takođe usklađena za uređaje koji podržavaju brzo punjenje.

Zajednički priključak se ne odnosi na električne četkice za zube, niti za brijače, a razlog je tehnička nekompatibilnost.

Ovo će dovesti do veće ponovne upotrebe punjača i donijeti uštedu od 250 miliona eura.

Procjenjuje se da odbačeni i neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje.

Izvjestilac EP Aleks Agijus Saliba, socijalistički poslanik sa Malte, kaže da će ova odluka „pojednostaviti živote evropskih građana” i podsjeća da su prije 12 ili 13 godina postojale 33 vrste punjača, samo za pametne telefone, prenosi RTCG.

Oznake: EU, Promjena, Punjač, Telefon