Novi rekord: Ferrari 250 GTO na aukciji prodat za vrtoglavu sumu

15.11.2023. | 17:33

Ferrari, simbol luksuznog automobilizma, ponovo je postao centar pažnje na nedavnoj aukciji kuće Sotheby's, gde je jedan od najrijeđih modela, Ferrari 250 GTO iz 1960-ih, prodat za nevjerovatnih 48.000.000 evra. Uz dodavanje naknada, konačna cijena se u stvari penje na 51,7 miliona dolara, što je rekord za bilo koji Ferrari prodat na aukciji.

Ferrari 250 GTO, često opisivan kao “Mona Liza” među automobilima, izrađen je u veoma ograničenom broju od samo 33 primjerka u prvoj seriji, što dodatno podiže njegovu vrijednost i ekskluzivnost. Automobil koji je postao predmet aukcijske groznice nije samo rijetkost zbog svoje ograničene proizvodnje, već i zbog svoje bogate istorije, u kojoj se ističu učešća na prestižnim trkama poput Le Mana i Nurburgringa, gde je ostvario izuzetne rezultate.

Istorija ovog specifičnog primjerka 250 GTO dodatno je obogaćena činjenicom da je za trke bio opremljen snažnijim 4.0-litarskim motorom, prije nego što je vraćen u originalno stanje s fabričkim 3.0-litarskim motorom. Ova jedinstvena kombinacija istorijskog značaja, rijetkosti i originalnosti učinila je ovaj Ferrari neodoljivim za kolekcionare i ljubitelje automobila, dovodeći do postizanja rekordne cijene na aukciji.

Iako je prodaja Ferrarija 250 GTO postavila novi rekord za brend, ona ipak nije oborila opšti rekord kada su u pitanju cijene automobila na aukcijama. Taj rekord i dalje drži Mercedes 300 SLR, koji je prošle godine prodat za nevjerovatnih 120.000.000 evra. Ovaj događaj ne samo da pokazuje rastući interes za kolekcionarske automobile, već i naglašava Ferrarijevu važnost u svijetu luksuznih automobila.

Ova prodaja Ferrarija 250 GTO na aukciji kuće Sotheby's predstavlja još jedan istorijski trenutak u svijetu automobilizma, dokaz koliko su automobili postali više od transportnih sredstava – prava umjetnička dela, čija vrijednost i značaj samo rastu s vremenom.

Oznake: Aukcija, prodato