Nove smjernice: Gugl blokira mejlove koji ne ispunjavaju ove standarde

03.04.2024. | 12:16

Gugl je započeo sa primjenom novih standarda za filtriranje mejlova, uvođenjem strožih pravila za pošiljaoce koji na dnevnom nivou šalju više od 5.000 poruka korisnicima Džimejla.

Glavni cilj ovih promjena jeste jačanje odbrane protiv spama i “phishing” napada, zahtijevajući od pošiljalaca da implementiraju SPF/DKIM i DMARC autentifikaciju za svoje domene.

Nove smjernice takođe zahtijevaju od pošiljalaca masovne e-pošte da izbjegavaju slanje neželjenih poruka, da obezbijede opciju za otkazivanje pretplate jednim klikom i da odgovore na zahtjeve za odjavu u roku od dva dana.

Stope neželjene pošte takođe moraju da se održavaju ispod 0,3%, a zaglavlja “Od” ne smiju se lažno predstavljaju kao Džimejl. Neusaglašenost sa smjernicama može dovesti do problema sa isporukom e-pošte, uključujući odbijanje mejlova ili automatsko slanje mejlova u foldere sa neželjenom poštom.

Guglova vještačka inteligencija igra ključnu ulogu u blokiranju skoro 15 milijardi neželjenih mejlova dnevno, što pokazuje ozbiljnost sa kojom Gugl pristupa zaštiti svojih korisnika od neželjenih sadržaja.

Savjetujemo pošiljaocima da iskoriste trenutni period za prilagođavanje svojih procesa slanja mejlova novim smjernicama, kako bi osigurali uspješnu isporuku svojih poruka i izbjegli moguće sankcije. Ove mjere su uvedene s namerom da se poboljša bezbjednost i integritet e-poštanskog saobraćaja na Džimejlu, čineći ga sigurnijim za sve korisnike.