Nosi tradicionalnu odjeću: Robotu Sari zabranjeno da priča o seksu i politici VIDEO

28.05.2024. | 12:11

Roboti, izgleda, polako postaju dio svakodnevnog života, pa su čak i usklađeni po pitanjima kulture i zakona zakona zemlje u kojoj su nastali.

Saudijska Arabija, tako, sada ima par humanoidnih robota, muškog i ženskog, čiji je vještačka inteligencija programirana da bude u skladu sa vrijednostima ove zemlje.

Samo nekoliko nedjelja nakon što je muški robot, Muhamed, napravio incident dodirujući zadnjicu novinarke na svom debitantskom nastupu, njegov tvorac je otkrio da je ženska verzija, Sara, programirana da odbija razgovore o seksu ili politici.

Otvoreno raspravljanje o bilo kojoj od ovih tema je za saudijske žene od krvi i mesa, takođe, ilegalno, prema šerijatskom zakonu koji vlada u zemlji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Durov’s Code (@durovs_code)

“Sara zna da je žensko, ima 25 godina, visoka je 1,62 metra, nosi saudijsku odjeću”, izjavio je izvršni direktor firme QSS AI & Robots sa sjedištem u Rijadu.

Sara nosi tradicionalnu abaju, dugu skromnu haljinu, i hidžab, sličan marami za glavu – oba simbola islamske pobožnosti u ovoj naftom bogatoj zemlji na Bliskom istoku.

Sara, takođe, govori i engleski i arapski, a veliki jezik model (LLM) vještačke inteligencije koji je pokreće, ne oslanja se na biblioteke drugih kompanija, čak ni na ChatGPT.

Ovaj jedinstveni pristup omogućava Sari da prepozna i razumije različite saudijske dijalekte.

Kada joj se obrati sa “Zdravo, Sara”, vještačka inteligencija analizira rečenice i pruža “odgovarajući odgovor” u skladu sa saudijskim normama, prenosi “Politikin magazin”.