Niz faktora: Zašto su popravke Tesle noćna mora za vlasnike

14.06.2023. | 18:17

Tesla, a potom i druge nove marke električnih vozila, imaju niz faktora koji povećavaju cijene kada je u pitanju popravka štete.

Električni automobili su obično jeftiniji za korišćenje od ekvivalentnog vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem po pitanju potrošnje energenta i održavanja. Međutim, kada dođe do štete od sudara, popravka električnih automobila može da košta eksponencijalno više.

Dok se ova priča fokusira na Teslu, treba napomenuti da drugi brendovi kao što su Lucid i Rivian izgleda imaju sličnih problema.

Tesla, a potom i druge nove marke električnih vozila, imaju niz faktora koji povećavaju cijene kada je u pitanju popravka štete. To su luksuzna vozila koja sama po sebi imaju skupe troškove popravke, a pored toga, opcije na “aftermarket” tržištu su rijetke, piše portal Kamatica.

Osim toga, imaju brojne senzore u područjima koja su sklona oštećenjima poput branika. Primjera radi, Jutjuber Rajan Šo, koji se bavi Tesla automobilim, kaže da je šteta na blatobranu rezultirala računom od 8.701,33 dolara (8.082 evra).

U drugom sudaru, gdje je nastradao zadnji dio, cijena popravke EV-a je iznosila 23.614 dolara (21.935 evra).

Ništa od toga ne riješava još jedan veliki problem sa nekim Teslama, naime, njihove integrisane baterije. Ako se jedna od njih ošteti, ne postoji način da se popravi.

Treba napomenuti da i izvršni direktor Ilon Mask i Tesla razumiju potrebu za snižavanjem cijena popravki. Insajder citira Maska koji je troškove nazvao “nerazumno visokim” i žalio se na situaciju u kojoj se vlasnici Tesle ponekad mogu naći.

“Dakle, ako čekate da se dio popravi, osuđeni ste na mjesec dana iznajmljivanja drugog automobila. To je izuzetno skupo”, rekao je Mask u januaru.

Dok se ne pronađe dugoročno rješenje, vlasnici vrhunskih električnih vozila, a posebno vlasnici Tesla, prepušteni su na milost i nemilost osiguravajućim društvima i servisima u slučaju nesreće, prenosi B92.

Oznake: Popravka, Tesla