Nevjerovatno pamatni komadi tehnologije: Evo šta znači “i” u nazivima Appleovih uređaja

04.12.2023. | 21:53

Postoji mnogo stvari u životu koje smo skloni prihvatiti i ne razmišljati o njima – ili koje je njihovo značenje. Slovo “i” u iPhoneu jedna je od njih.

Značenje iza toga nikada nije bila uobičajna javna informacija – osim ako slučajno niste pratili najave Stiva Džobsa iz devedesetih.

“Inteligentno” ili “informacija” bile bi moje prve pretpostavke. Uostalom, iPhone je nevjerovatno pametan komad tehnologije – od skrivenih postavki do aplikacija koje spašavaju živote .

Ali opet, “i” nije samo stvar iPhonea . Proširuje se na cijeli niz Appleovih proizvoda – iMac, iPad, iPod.

Dakle, postavlja se pitanje: šta znači “i”?

Godine 1998, kada nam internet nije bio nadohvat ruke, računari s onlajn pristupom bili su rijetki. Tada je Džobs – nakon izlaska prvog iMaca – potvrdio da je “i” izvorno stajalo za “Internet”.

Ovo ima smisla za iMac. Iako, nisu svi Apple proizvodi u to vrijeme mogli pristupiti internetu – prvi iPod, na primjer.

U isto vrijeme, međutim, Džobs je objasnio da ima druge ideje o tome šta riječ “i” potencijalno znači u Appleu. Odgovor ne leži u jednoj riječi, već u pet.

Prema “Readers Digestu”, “i” u svim Appleovim proizvodima stoji za: “internet, individual, instruct, informe i inspire.” Rekavši to, Džobs nije bio posebno fiksiran na vezivanje ovih značenja za kupce, nego za zaposlene u Apple kompaniji.

Tokom iste prezentacije, Džobs je naglasio da “i” “nije imalo službeno značenje”. Više se koristio u referisanju lične zamjenice i “uputstva” za edukaciju zaposlenika Applea.

Čini se da su definicije više poput zavirivanja u kompanijsku kulturu i vrijednosti Applea, a ne kao oznaka za svakodnevne korisnike Applea.

Sve u svemu, nema pravog odgovora.

Ako ništa drugo, većina nas vidi “i” samo kao ikoničku oznaku marke Appleovih proizvoda. Na sličan način na koji lako možemo istaketi i identifikovati logo zagrižene jabuke, prenosi “BajtBox”.

Oznake: Apple, Nazivi, Uređaji