Nešto skroz drugačije: Otkrivena “planeta lave”, sposobna da stvori novu atmosferu

18.03.2021. | 10:12

Neobična planeta GJ 1132 b, koja kruži oko patuljaste zvijezde udaljene oko 41 svjetlosnu godinu od Zemlje, očigledno je u jednom trenutku izgubila atmosferu kako bi stvorila novu.

Sumnja se da je trenutna atmosfera planete proizvod vulkanske aktivnosti, na koju je vjerovatno uticao odnos planete i zvijezde.

Analizirajući zapažanja svemirskog teleskopa “Habl” iz 2017. godine, tim naučnika zaključio je da na planeti GJ 1132 b ima znakova “sekundarne atmosphere” koja je nastala na samoj egzoplaneti dugo nakon formiranja same planete, piše portal Spejs.

“To je izuzetno uzbudljivo jer vjerujemo da je atmosfera koju sada vidimo obnovljena, pa bi mogla biti sekundarna”, rekla je Raisa Estrela, naučnica NASA i koautorka studije.

Prema navodima portala, istraživači vjeruju da je planeta u nekom trenutku izgubila osnovnu atmosferu bogatu vodonikom i helijumom, a podaci koje je zabilježio “Habl”, međutim, sugerišu da je planeta GJ 1132 b obavijena u mješavinu vodonika, vodonik-cijanida, metana i izmaglice bogate aerosolom koja podsjeća na smog.

Naučnici navodno sumnjaju da zvijezda oko koje kruži planeta ima mogućnost da izuzetno zagrije GJ 1132 b, što potencijalno rezultira aktivnim vulkanima, pri čemu se gasovi oslobađaju iz rastopljenih stijena planete i formiraju drugu atmosferu. Tim se nada da će svemirski teleskop NASA Džejms Veb, koji tek treba da bude aktiviran, biti u mogućnosti da infracrvenom tehnikom istraži površinu planete.

“Ako postoje bazeni magme ili aktivni vulkani, ta područja će biti vruća. To će izazvati više emisija, pa će potencijalno vidjeti stvarna geološka aktivnost – što je uzbudljivo”, rekao je Mark Sven, naučnik NASA i lider istraživanja, piše Sputniknews.com.