Neobičan prizor: NASA fotografisala misteriozni objekat koji “surfa” svemirom FOTO

09.04.2024. | 21:37

Prošlog mjeseca, NASA je zabilježila neobičan prizor u svemiru – fotografisala je komadić tajanstvenog objekta u obliku daske za surfanje u blizini površine Mjeseca. Slike snimljene od strane NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) pokazuju tanku, vodoravnu liniju koja podsjeća na ploču na kojoj je surfao lik Srebrnog surfera iz Marvelovih stripova.

Međutim, ovaj zanimljiv prizor nije povezan sa stripovima ili filmovima o superherojima, niti je riječ o NLO-u. Objekat pripada Južnoj Koreji. Slike su snimljene od strane korejskog svemirskog letjelice Danuri, dok su se oba letjelice kretala paralelno, ali u suprotnim smjerovima između 5. i 6. marta, saopštila je NASA, piše “New York Post”.

Danuri, koja kruži oko Mjeseca od decembra 2022. godine, iskrivljena je na fotografiji zbog izuzetno velike relativne brzine između nje i LRO-a, koja iznosi oko 7200 milja na sat. To je rezultiralo fotografijom u kojoj se korejska svemirska letjelica čini deset puta većom nego što zapravo jeste, uzimajući u obzir brzinu suprotnog kretanja i kratko vrijeme ekspozicije LRO-ove kamere.

Danuri je prva južnokorejska letjelica koja je doprla do Mjeseca, dok LRO već 15 godina kruži oko Zemljinog prirodnog satelita.

Tim operativaca LRO-a u NASA-inom centru za svemirske letove Godard u Merilendu uspješno je usmjerio kameru kako bi uhvatio Danuri, što je zahtjevalo izuzetno precizno vrijeme, istakla je svemirska agencija.

U uzvratnom susretu prošlog proljeća, Danuri je uspjela fotografisati LRO dok je prolazio oko 18 milja iznad američke letjelice 7. aprila, prenosi “Klik”.