Nekadašnji gospodar okeana: Pronađeni ostaci pravog morskog čudovišta FOTO

11.12.2023. | 10:06

Naučnici su pronašli ogromnu lobanju morskog praistorijskog “čudovišta” – pliosaurusa, u engleskom okrugu Dorset. Pliosaurus je živio u okeanima prije otprilike 150 miliona godina.

Otkrivena lobanja morskog reptila, dugačka je dva metra, i jedna je od najbolje očuvanih primjeraka najranijih poznatih životinjskih grabljivaca. Kako prenosi BBC, ovo je jedan od najvećih i najbolje sačuvanih primjeraka, a paleontolog Stiv Ečes kaže da je posebno značajno što je on kompletan.

“Donja vilica i gornja lobanja su spojene zajedno, kao što bi bile u životu. Širom svijeta, jedva da postoji primjerak koji je ikada pronađen do tog nivoa detalja. A ako jesu, nedostaje mnogo dijelova, dok ovaj, iako malo je izobličen – ima sve kosti prisutne. Dugi i oštri zubi kao žilet, dokazuju da je ova životinja mogla da ubije jednim ugrizom. Pliosaurus je bio vrhunska mašina za ubijanje i sa dužinom od 10-12 metara, sa četiri moćna uda nalik na peraje koji su se pokretali velikom brzinom, bio je vrhunski grabežljivac u okeanu”, kaže Ečes.

Na ogromnoj lobanji, istraživači su utvrdili, ostalo je čak 130 oštrih zuba.

Pliosaurus je bio velika i agresivna životinja, imao je dužinu od 10 do 12 metara, sa četiri moćna uda nalik na peraja, koji su mu omogućili da se kreće velikom brzinom. Bio je vrhunski predator u vodama okeana, prenosi “Politika”.

Oznake: Čudovište, ostaci