Naučnici napravili uređaj koji pretvara Wi-Fi u struju

29.01.2019. | 15:44

Vjerovatno se svi slažete s time da je ponekad nezgodno puniti mobitele tokom putovanja ili da jednostavno imate kod kuće previše uređaja i punjača, te da bi stvari bile mnogo jednostavnije kada ne bismo bili okruženi s toliko mnogo raznih kablova.

Čini se da je kraj tim problemima na vidiku. Naime, naučnici javljaju da su izumili uređaj koji bi mogao ostvariti upravo to – osloboditi nas mnoštva punjača, tako što će sakupljati energiju iz Wi-Fi signala, piše Index.hr.

Uređaj neće samo sakupljati energiju, već će je moći pretvoriti u električnu energiju s kojom ćemo moći puniti baterije raznih uređaja.

Rektena

Radi se o tzv. rekteni, tj. o ispravljačkoj anteni koja elektromagnetnu energiju pretvara u istosmjernu električnu struju. Timovi naučnika s MIT-ja i s Tehničkog univerziteta u Madridu uspjeli su konstruisati antenu na takav način da elektromagnetne talase, poput Wi-Fi signala, hvata kao talase izmjenične struje.

Njih šalje u dvodimenzionalan poluvodič koji ih pretvara u istosmjernu struju pri čemu proizvodi oko 40 mikrovata struje. Ne čini se kao puno, no to je dovoljno da se osvijetli LED sijalica ili pokrenu silicijski čipovi.

S obzirom na to da je rektena fleksibilna, mogla bi se postaviti na većim ili manjim površinama. Tako bi se na primjer, mogla rasprostrijeti na velikoj površini poput tapete na zidu ili korisititi unutar malog uređaja kao što su fleksibilni pametni telefoni, prenosi SrpskaCafe.

Tehnologija bi se mogla koristiti u medicinskim senzorima koji bi se mogli progutati.