Najprodavaniji svjetski kamionet: Ford F-150 stiže u Evropu iduće godine

03.10.2022. | 18:22

Hedin US Motor AB, ogranak Hedin Mobility grupacije, uvoziće F-150 kamionet u Evropu uz blagoslov Ford Motor Company.

U okviru tog partnerstva, Hedin će distribuirati vozila prodavcima Forda, inicijalno u Njemačkoj i Švedskoj, i to od prvog kvartala 2023, piše Automoto Show.

„Ford F-150 je najprodavaniji svjetski kamionet s razlogom, tako da smo mi oduševljeni što ćemo proširiti uvozni sektor naše grupacije dovođenjem američke ikone u Evropu“, rekao je osnivač i čovjek broj 1 kompanije, Anders Hedin.

„Jedva čekamo da evropskim prodajnim salonima ponudimo F-150 porodicu vozila, uz kompletan servisni program, garancije, rezervne dijelove i dodatnu opremu“, dodao je Anders Larkvist, generalni direktor Hedin US Motor AB.

Planirano je da prodaja započne u novembru 2022. Informacije koje se tiču cjenovnika trenutno nisu dostupne, ali ono što znamo je da će druga evropska tržišta pratiti primjer Njemačke i Švedske, gdje su kupcima predstavljene tri opcije, počev od Lariata pogonjenog Coyote V8 motorom. PowerBoost hibridni Limited i EcoBoost Raptor su, takođe, na putu ka Starom kontinentu.

Ono što možda pomalo čudi je što među odabranima nema električnog Lightninga, ali s druge strane je to i razumljivo, budući da Ford jedva može da se izbori s potražnjom na domaćem tlu. Uvoznik ne spominje koje su kabinske konfiguracije u igri, mada znamo da Raptor dolazi u SuperCrew varijanti, navodi B92.

Lariat je u SAD dostupan u SuperCab i SuperCrew izdanjima, dok se Limited može konfigurisati kao SuperCrew. Logički zaključak bi bio da je Hedin naručio SuperCrew modele kroz čitavu ponudu.

Što se cijena tiče, neto cijena Lariata s četvoro vrata s 5,0-litarskim Coyote V8 motorom iznosi 54.545 dolara. Limited pogonjen PowerBoost hibridnim sklopom košta 81.465 dolara, dok za Raptor treba izdvojiti 72.520 „zelenih“ novčanica.