Može fotografija lične karte i selfi? Ilon Mask odlučio se na ovaj potez

18.08.2023. | 18:01

Platforma X, poznata kao Tvitter, razmatra uvođenje verifikacije identiteta putem ličnih dokumenata, a kako bi se suprotstavila lažnim nalozima.

Ovaj potez bio je predmet brojnih glasina otkako je Ilon Mask (Elon Musk) kupio platformu.

Informacije su stigle od nezavisnog istraživača Nime Oviđija (Nima Owji), koji je podijelio snimak ekrana koji prikazuje materijale koje će Premium korisnici morati da koriste za verifikaciju svog identiteta, prenosi Telegraf.rs.

Među njima su i lična karta te uređaj s kamerom – vjerovatno pametni telefon. Verifikacija će trajati oko pet minuta. Poruka takođe navodi da korisnici budu spremni da se fotografišu i pošalju fotografije svojih ličnih dokumenata.

Ako pročitate sitna slova, piše da će X čuvati slike vaših dokumenata i biometrijske podatke na svojim serverima do 30 dana. Tokom tog period, platforma će dijeliti vaše podatke s kompanijom za verifikaciju identiteta.

Datum lansiranja ove funkcije je nepoznat, ali vrijedno je napomenuti da će, po svemu sudeći, biti opcionalna za Premium korisnike. Postoji sumnja da će ovo zaista zaustaviti lažne naloge na platformi X.